Bowl z kurczakiem i warzywami

Składniki:
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, curry, mielona papryka słodka
- 2 łyżki oleju rzepakowego z oliwą z oliwek Oliwier
- 1 sałata rzymska
- 1 awokado
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1 mała marchewka
- 1 mała fioletowa cebula
- 1 ogórek wężowy
- 4 łyżki cieciorki
- 2-3 łyżki pestek słonecznika
Składniki na sos:
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki musztardy delikatesowej
- sok z 1/2 cytryny
- 3-4 łyżki oleju rzepakowego z oliwą z oliwek Oliwier
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Przygotowanie:
Surową pierś z kurczaka oczyszczam z błon. Przygotowane mięso kroję wzdłuż na pół i doprawiam mieszanką przypraw. Daję wszystkiego po pół łyżeczki: sól, pieprz, zioła prowansalskie, curry, mielona papryka słodka. Smażę na rozgrzanym oleju rzepakowym z oliwą z oliwek Oliwier na patelni grillowej.
Wszystkie składniki na sos do sałatki umieszczam w małej misce lub słoiku i mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji.
Pestki słonecznika prażę przez chwilę na suchej patelni.
Sałatę rzymską kroję drobno, pomidorki koktajlowe na pół, ogórka wzdłuż na ćwiartki, następnie w plasterki. Czerwoną cebulę kroję w cienkie krążki, marchew obieram i za pomocą obieraczki robię cienkie paseczki, awokado kroję na pół, a potem również w cienkie paski.
Na głębokim talerzu układam sałatę rzymską, następnie po kolei pokrojone pomidorki, ogórka, cieciorkę, awokado, marchew, cebulę. Na środku układam pokrojoną w plastry grillowaną pierś z kurczaka. Posypuję prażonymi pestkami słonecznika i polewam sosem. Bowl z grillowanym kurczakiem na warzywach smakuje przepysznie.
Czas przygotowania: 25 min
Ilość porcji: 2