Boeuf bourguignon – francuski specjał na bożonarodzeniowym stole

Zdjęcie - Boeuf bourguignon – francuski specjał na bożonarodzeniowym stole - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Boeuf bourguignon – francuski specjał na bożonarodzeniowym stole - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Składniki

  • 1 i 1/5 kg mięsa wołowego
  • 150 g wędzonego boczku
  • 750 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 2 cebule
  • 1 duża marchew
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g pieczarek
  • 300 ml bulionu wołowego
  • 3 łyżki oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno
  • 2 goździki
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz
  • bouquet garni (3 gałązki natki pietruszki, 1 liść laurowy, 1 gałązka tymianku - związane nitką)

Przygotowanie Mięso kroimy na kawałki jak na gulasz, marchew na plasterki. Wkładamy do miski i zalewamy winem. Doprawiamy pieprzem, dokładamy też goździki. Pod przykryciem odstawiamy do lodówki na 12 godzin.

 

Po tym czasie wyciągamy mięso z marynaty (której nie wylewamy) i osuszamy. Na rozgrzanym oleju podsmażamy je z obu stron. Przekładamy do szybkowaru. Boczek kroimy w kostkę lub w paseczki, cebulę w dużą kostkę i podsmażamy na 1 łyżce oleju. Dokładamy do mięsa. Oprószamy mąką i dodajemy też brązowy cukier.

 

W międzyczasie należny zagotować pozostałą marynatę i przelać do szybkowaru. Dokładamy bouquet garni, wyciskamy czosnek, dolewamy bulion i dusimy na małym ogniu, pod przykryciem, przez 2 godziny i 30 minut.

 

Po tym czasie do mięsa dokładamy pokrojone pieczarki. Gotujemy jeszcze 15 minut.

Przed podaniem wyciągamy bouquet garni.

 

Porada:

Aby danie bourguignon było w 100 % burgundzkim należy użyć klasycznego burgundzkiego czerwonego - wytrawnego wina Bourgogne z czerwonych owoców o bogatym owocowym bukiecie. Jest to wino ze szczepów Pinot Noir lub Gamay. Z uwagi na to że wina Bourgogne osiągają często zawrotne ceny Francuzi chętnie zastępują je winem Côtes-du-Rhône, które ma atrakcyjny owocowy aromat. Wina te charakteryzuje stożkowa butelka.

 

 

Przepis pochodzi z przysmakikarolki.blogspot.com

Przepisy z tych kategorii

Przytulone bułeczki z pieczarkami

Przytulone bułeczki z pieczark…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Flaczki z boczniaków

Flaczki z boczniaków

figmara figmara
figowe smaki

Bażant nadziewany pieczarkami

Bażant nadziewany pieczarkami

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Tofucznica z pieczarkami
1

Tofucznica z pieczarkami

KuchniaWeDwoje KuchniaWeDwoje
Kuchnia We Dwoje

Bigos

Bigos

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Smażone pieczarki z kozim serem i rukolą na toście
1

Smażone pieczarki z kozim sere…

Rusty fork Rusty fork
Rusty fork

Przepisy z tych kategorii

Pieczeń wołowa w chrzanowej skorupce na Nowy Rok

Pieczeń wołowa w chrzanowej sk…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Wołowe roladki z marchewką, papryką i glazurą balsamiczną

Wołowe roladki z marchewką, pa…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Boeuf bourguignon, czyli wołowina po burgundzku | U stóp Benbulbena

Boeuf bourguignon, czyli wołow…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Chilli con carne

Chilli con carne

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Strogonow z wołowiną i grzybami

Strogonow z wołowiną i grzybam…

Dzi Dzi
karmelowy

Dynia piżmowa faszerowana mięsem mielonym
2

Dynia piżmowa faszerowana mięs…

Tyna Tyna
In cooking we trust