Boczniaki w pomidorach z makaronem
Obiad z serii błyskawicznych. W czasie, gdy gotuje się makaron przygotujesz smakowity sos z boczniaków.
Sezon grzybowy rozpoczął się na dobre, ale nie proponujnę leśnych grzybów. W zastępstwie boczniaki - dla tych wszystkich, którzy nie zbierają grzybów. Boczniaki z sosem pomidorowym smakują naprawdę znakomicie, a jakie są zdrowe!
Składniki na 2 porcje:
400-500 g boczniaków
2 łyżki oleju
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 puszka pomidorów
szczypta cukru
sól, pieprz
1 łyżeczka octu balsamicznego
natka zielonej pietruszki
Wykonanie:
- obrany i posiekany czosnek i cebulę poddusić na oleju. Dodać pokrojone w paski grzyby ( ogonki odrzucić) i dusić do odparowania wody. Powinny się zezłocić
- dodać pomidory, przyprawy i dusić 10-15 minut
- na patelnię z grzybami dołożyć ugotowany makaron i wymieszać. W razie potrzeby dodać wodę z gotowania makaronu. Podawać suto posypane natką pietrusz