Boczek wędzony podpiekany
Od dłuższego czasu eksperymentuje z domowymi wyrobami staram się unikać kupowania w sklepie. Przeważnie większość wędlin do tej pory parzyłam które są smaczne i dobre. Po parzeniu wędlina traci trochę smaku i aromatu. Stąd pomysł na wędzoną wędlinę podpiekaną. To był strzał w 10. Boczek zachował swój smak i aromat. Zapach wędzonki unosi się po całym domu.
Boczek wędzony podpiekany
Składniki
Mieszanka przypraw
Dodatkowo
Wykonanie Do miseczki wsypujemy przyprawy dodajemy rozgniecione ząbki czosnku dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną mieszanką przypraw nacieramy dokładnie boczek. Wkładamy do lodówki na 2 doby.
Osuszanie Kawałki boczku wieszamy na hakach w wędzarni. Zakładamy osuszacz w komorze wędzarni. Mięso osuszamy około 2 godziny w temperaturze 30 stopni.
Wędzenie Zakładamy generator dymu w wędzarni, podnosimy temperaturę do 55 stopni wędzimy około 3 godziny
Podpiekanie Wyłączamy generator dymu, podnosimy temperaturę do 80 stopni. Pieczemy do uzyskania w środku 68-70 stopni.
Boczek wędzony podpiekany
Składniki
- 3 szt boczku wieprzowego bez żeberek ze skórą
Mieszanka przypraw
- 10 g peklosoli na 1 kg mięsa.
- 10g soli na 1kg mięsa
- Świeżo mielony czarny pieprz
- Majeranek
- Kilka ząbków czosnku
Dodatkowo
- zrębki bukowe
Wykonanie Do miseczki wsypujemy przyprawy dodajemy rozgniecione ząbki czosnku dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną mieszanką przypraw nacieramy dokładnie boczek. Wkładamy do lodówki na 2 doby.
Osuszanie Kawałki boczku wieszamy na hakach w wędzarni. Zakładamy osuszacz w komorze wędzarni. Mięso osuszamy około 2 godziny w temperaturze 30 stopni.
Wędzenie Zakładamy generator dymu w wędzarni, podnosimy temperaturę do 55 stopni wędzimy około 3 godziny
Podpiekanie Wyłączamy generator dymu, podnosimy temperaturę do 80 stopni. Pieczemy do uzyskania w środku 68-70 stopni.