Boczek wędzony peklowany na sucho
Wszyscy
znamy zalety domowych wędlin. Dziś przygotowałam boczek wędzony peklowany na
sucho. Do przygotowania boczku wykorzystałam moją kompozycję przypraw możemy ją
modyfikować według własnych upodobań. Latem polecam stosować mniejszą ilość
soli. Boczek w smaku jest bardzo aromatyczny i pyszny w smaku w każdym kęsie
czuć aromat przypraw. Jest bardzo miękki i delikatny Każdy kęs to uczta smakowa dla podniebienia. Boczek jest przepyszny gorąco polecam J
Składniki
Przyprawy
Parzenie
Wykonanie Do moździerza wkładamy przyprawy liście laurowe, majeranek, pieprz czarny, pieprz kolorowy, paprykę, cebulę suszoną, cukier brązowy, sól peklująca, ziele angielskie i obrany czosnek. Przyprawy dokładnie ucieramy na jednolitą masę. Boczek dokładnie myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym. Boczek kroimy na dwie części, nacieramy wcześniej przygotowaną nacierką. Maszynką do zmiękczania mięsa wbijamy ostrza w mięso. Boczek wstawiamy do lodówki. Po około 12 godzinach czynność zmiękczania boczku, powtarzamy i ponownie boczek wstawiamy do lodówki na kolejne 12 godzin. Boczek już jest gotowy do wędzenia. Jak mamy czas możemy boczek zostawić na kolejną dobę w lodówce. Tak przygotowany boczek wstawiamy do komory wędzarni Borniak. Wędzimy : 50 stopni około 3 godziny 60 stopni około 1 godzinkę.
Parzenie Na około ½ godziny przed końcem wędzenia przygotowujemy wodę do parzenia. Do dużego garnka wlewamy wodę dodajemy przyprawy Dodatkowo możemy przez parzeniem spróbować kawałek boczku i ocenić słoność boczku. Jak jest za mało słony możemy dodać sol do parzenia. Gotujemy wodę kontrolując temperaturę. Jak wodę osiągnie temperaturę około 90 stopni zmniejszamy zmniejszyć grzanie kuchenki do minimum Boczki wkładamy do garna i parzymy w temperaturze nie przekraczającej 80 stopni około 1,5 godziny.
Składniki
- 3 kg boczku
Przyprawy
- 5 liści laurowych
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka pieprzu kolorowego
- 1 łyżeczka cebuli suszonej
- 6 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 2 łyżki soli peklującej
- 3-4 szt ziela angielskiego
Parzenie
- Kilka liści laurowych
- 3-5 Ziele angielskie
- Kilka ziaren pieprzu czarnego
- Kilka ziaren pieprzu kolorowego
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
Wykonanie Do moździerza wkładamy przyprawy liście laurowe, majeranek, pieprz czarny, pieprz kolorowy, paprykę, cebulę suszoną, cukier brązowy, sól peklująca, ziele angielskie i obrany czosnek. Przyprawy dokładnie ucieramy na jednolitą masę. Boczek dokładnie myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym. Boczek kroimy na dwie części, nacieramy wcześniej przygotowaną nacierką. Maszynką do zmiękczania mięsa wbijamy ostrza w mięso. Boczek wstawiamy do lodówki. Po około 12 godzinach czynność zmiękczania boczku, powtarzamy i ponownie boczek wstawiamy do lodówki na kolejne 12 godzin. Boczek już jest gotowy do wędzenia. Jak mamy czas możemy boczek zostawić na kolejną dobę w lodówce. Tak przygotowany boczek wstawiamy do komory wędzarni Borniak. Wędzimy : 50 stopni około 3 godziny 60 stopni około 1 godzinkę.
Parzenie Na około ½ godziny przed końcem wędzenia przygotowujemy wodę do parzenia. Do dużego garnka wlewamy wodę dodajemy przyprawy Dodatkowo możemy przez parzeniem spróbować kawałek boczku i ocenić słoność boczku. Jak jest za mało słony możemy dodać sol do parzenia. Gotujemy wodę kontrolując temperaturę. Jak wodę osiągnie temperaturę około 90 stopni zmniejszamy zmniejszyć grzanie kuchenki do minimum Boczki wkładamy do garna i parzymy w temperaturze nie przekraczającej 80 stopni około 1,5 godziny.