Bób - najprościej, najpyszniej
Czasem w potrawach, przekąskach, deserach lubię prostotę.
Lubię po prostu delektować się czystym smakiem danego produktu, bez zbytecznego wydziwiania, kombinowania i "ulepszania".
Bób ma fantastyczny, nietypowy i charakterystyczny smak. Nie potrzeba tu wielu ilości przypraw, kombinacji.
Wystarczy odrobina miłości do gotowania, chęci do stworzenia czegoś dobrego, sól i... masło :)
BÓB (przekąska)
Składniki:
- bób
- sól
- masło
Bób gotujemy w osolonej wodzie, do czasu, aż nie będzie miękki i nie zauważymy, że skórka zaczyna odchodzić. Gdy bób jest ugotowany, odlewamy wodę, stawiamy w tym samym garnku znów na ogień i dodajemy około łyżkę (nie bardzo czubatą) masła. Podsmażamy chwilę, mieszając tak, by masło dostało się do każdego zakamarka. Można zamiast masła użyć smalcu.
Voila!
Prosta i szybka przekąska gotowa. A ten smak... :)
Lubię po prostu delektować się czystym smakiem danego produktu, bez zbytecznego wydziwiania, kombinowania i "ulepszania".
Bób ma fantastyczny, nietypowy i charakterystyczny smak. Nie potrzeba tu wielu ilości przypraw, kombinacji.
Wystarczy odrobina miłości do gotowania, chęci do stworzenia czegoś dobrego, sól i... masło :)
BÓB (przekąska)
Składniki:
- bób
- sól
- masło
Bób gotujemy w osolonej wodzie, do czasu, aż nie będzie miękki i nie zauważymy, że skórka zaczyna odchodzić. Gdy bób jest ugotowany, odlewamy wodę, stawiamy w tym samym garnku znów na ogień i dodajemy około łyżkę (nie bardzo czubatą) masła. Podsmażamy chwilę, mieszając tak, by masło dostało się do każdego zakamarka. Można zamiast masła użyć smalcu.
Voila!
Prosta i szybka przekąska gotowa. A ten smak... :)