Bób i groszek w sosie śmietanowym

Bób i groszek w sosie śmietanowym

Dziś przedstawiam świetny pomysł na wiosenny i bardzo smaczny dodatek do każdego dania głównego – bób i groszek w sosie śmietanowym. Można przygotować je do mięs, ryb lub innych ulubionych potraw jako dodatek do młodych ziemniaczków, lub nawet zamiast:) Są bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu, najpierw delikatnie podgotowujemy bób wraz z groszkiem w osolonym wrzątku, po czym delikatnie dusimy w śmietance. Dodatek mięty dodaje temu daniu świeżości, zapraszam!

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Bób i groszek w sosie śmietanowym / Creamed broad beans and peas - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bób i groszek w sosie śmietanowym

(2-3 porcje)

Składniki:

  • 150 g groszku zielonego (świeżego lub mrożonego)
  • 150 g bobu (świeżego lub mrożonego)
  • 2 szalotki posiekane w cienkie pióra
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1/2 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1/3 szklanki śmietanki 36%
  • 1 łyżka posiekanej mięty
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Wrzuć groszek wraz z bobem do wrzącej i osolonej wody, gotuj przez 3 minuty, odcedź i opłucz pod zimną wodą. Obierz bób z łupinek.
  2. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, wlej łyżkę oleju i wrzuć szalotkę. Smaż na małym ogniu przez 2 minuty, po czym dodaj czosnek i kmin rzymski i smaż kolejne 30 sekund.
  3. Wrzuć groszek i bób, wlej śmietankę i gotuj na bardzo małym ogniu przez minutę. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Rozłóż danie na talerze, posyp posiekaną miętą i podawaj.

Smacznego!

Zdjęcie - Bób i groszek w sosie śmietanowym / Creamed broad beans and peas - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Creamed broad beans and peas

(2-3 servings)

Ingredients:

  • 150 g peas (fresh or frozen)
  • 150 g broad beans (fresh or frozen)
  • 2 shallots, finely sliced
  • 1 clove garlic, finely chopped
  • 1/2 teaspoon ground cumin
  • 1/3 cup double cream
  • 1 tablespoon chopped mint
  • 1 tbsp vegetable oil
  • salt and pepper

Preparation:

  1. Place peas and broad beans in boiling salted water, cook for 3 minutes, drain and rinse under cold water. Remove the thin skin that covers broad beans.
  2. Heat medium pan over medium heat, add tablespoon of oil and add shallots. Cook over low heat for 2 minutes, add the garlic and cumin and cook for another 30 seconds.
  3. Add peas and beans, pour in the cream and cook over very low heat for a minute. Season with salt and pepper.
  4. Divide dish on plates, sprinkle with chopped mint and serve.

Enjoy!

Zdjęcie - Bób i groszek w sosie śmietanowym / Creamed broad beans and peas - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów