Bób i groszek w sosie śmietanowym
Dziś przedstawiam świetny pomysł na wiosenny i bardzo smaczny dodatek do każdego dania głównego – bób i groszek w sosie śmietanowym. Można przygotować je do mięs, ryb lub innych ulubionych potraw jako dodatek do młodych ziemniaczków, lub nawet zamiast:) Są bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu, najpierw delikatnie podgotowujemy bób wraz z groszkiem w osolonym wrzątku, po czym delikatnie dusimy w śmietance. Dodatek mięty dodaje temu daniu świeżości, zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Bób i groszek w sosie śmietanowym(2-3 porcje)
Składniki:
- 150 g groszku zielonego (świeżego lub mrożonego)
- 150 g bobu (świeżego lub mrożonego)
- 2 szalotki posiekane w cienkie pióra
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 1/2 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1/3 szklanki śmietanki 36%
- 1 łyżka posiekanej mięty
- 1 łyżka oleju roślinnego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Wrzuć groszek wraz z bobem do wrzącej i osolonej wody, gotuj przez 3 minuty, odcedź i opłucz pod zimną wodą. Obierz bób z łupinek.
- Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, wlej łyżkę oleju i wrzuć szalotkę. Smaż na małym ogniu przez 2 minuty, po czym dodaj czosnek i kmin rzymski i smaż kolejne 30 sekund.
- Wrzuć groszek i bób, wlej śmietankę i gotuj na bardzo małym ogniu przez minutę. Dopraw solą i pieprzem.
- Rozłóż danie na talerze, posyp posiekaną miętą i podawaj.
Smacznego!
English version
Creamed broad beans and peas(2-3 servings)
Ingredients:
- 150 g peas (fresh or frozen)
- 150 g broad beans (fresh or frozen)
- 2 shallots, finely sliced
- 1 clove garlic, finely chopped
- 1/2 teaspoon ground cumin
- 1/3 cup double cream
- 1 tablespoon chopped mint
- 1 tbsp vegetable oil
- salt and pepper
Preparation:
- Place peas and broad beans in boiling salted water, cook for 3 minutes, drain and rinse under cold water. Remove the thin skin that covers broad beans.
- Heat medium pan over medium heat, add tablespoon of oil and add shallots. Cook over low heat for 2 minutes, add the garlic and cumin and cook for another 30 seconds.
- Add peas and beans, pour in the cream and cook over very low heat for a minute. Season with salt and pepper.
- Divide dish on plates, sprinkle with chopped mint and serve.
Enjoy!