Błyskawiczny por duszony i jego właściwości zdrowotne

Zdjęcie - Błyskawiczny por duszony i jego właściwości zdrowotne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Błyskawiczny por duszony i jego właściwości zdrowotne - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPOR (Alium Porum L.) znany jest od 4500 lat, w Polsce często jest niedoceniany.Najczęściej występuje w pęczku włoszczyzny jako dodatek do rosołu .Ma nie tylko wyrafinowany smak,ale posiada również właściwości lecznicze.Warto go na stałe właczyć do menu.Jest łatwy w przygotowaniu i ma wiele zastosowań.
Por stosowany jest przy gośćcu,stwardnieniu tętnic,fizycznym i psychicznym przemęczeniu,zaburzeniach przemiany materii,otyłosci,chorobach wątroby,jako środek moczopędny i poprawiąjacy czynność wątroby.Ma ogromną wartość odżywczą ,dzięki dużej zawartości potasu,wapnia, fosforu i kwasu foliowego.Posiada witaminy A,E -główny antaoksydant,B1 ,B2.Podnosi odporność organizmu.Równocześnie oczyszcza go z toksyn.Gotowany lub duszony jest lekkostrawny.Można go podawać niemowlętom od 7-go m-ca życia.A najwieksza jego zaleta - jest dostępny przez cały rok.Przygotowuje się go naprawdę błyskawicznie.Ten przepis nie zajmie wiecej niz 10 minut,w tym płukanie i krojenie.


Por duszony jako dodatek do drugiego dania:

Zdjęcie - Błyskawiczny por duszony i jego właściwości zdrowotne - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki:

2 pory z zielonymi częściami
1/2 szklanki bulionu warzywnego
3 łyżki jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
sól,pieprz,gałka muszkatałowa
2 łyżki masła klarowanego

Wykonanie:
  • Pora dokładnie umyć,całego,razem z zielonym ( ta część jest najzdrowsza) pokroić w krążki,Wrzucić do dużego,płaskiego rondla i mieszając obsmażyć ,aż wyraźnie zmniejszy swą objętość.Dolać gorący bulion oraz dołożyć jogurt.Mieszając zagotować pora z bulionem i śmietaną.Zagęścić łyżeczką mąki.Doprawić solą,pieprzem i gałką muszkatałową do smaku.Na koniec dodać posiekaną pietruszkę.Nie przedłużać za bardzo duszenia,bo por sie po prostu rozgotuje.Świetnie uzupełni każde drugie danie,idealny do dań rybnych wszelkiego rodzaju,grilowynych,smażonych,pieczonych jest po prostu wyborny.Życzę smacznego!

Przepisy z tych kategorii

Szybki lunch z komosą ryżową i szpinakiem

Szybki lunch z komosą ryżową i…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Smoothie z awokado i pietruszki
2

Smoothie z awokado i pietruszk…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Kokosowa jaglanka z owocami
1

Kokosowa jaglanka z owocami

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Sałatka z pieczonych marchewek i winogron
1

Sałatka z pieczonych marchewek…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Nocna owsianka z karmelizowaną gruszką i orzechami
1

Nocna owsianka z karmelizowaną…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Surówka z kapusty z octem ryżowym
1

Surówka z kapusty z octem ryżo…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Ryż z brokułami

Ryż z brokułami

figmara figmara
figowe smaki

Sałatka z czerwonych pomarańczy z Sycylii
1

Sałatka z czerwonych pomarańcz…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Sycylijska sałatka z pomarańczy - sicilian blood orange salad
4

Sycylijska sałatka z pomarańcz…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Marchewka z jabłkiem i migdałami

Marchewka z jabłkiem i migdała…

figmara figmara
figowe smaki

Omlet bez mąki (na dwa sposoby)

Omlet bez mąki (na dwa sposoby…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Francuskie tosty z grana padano
1

Francuskie tosty z grana padan…

figmara figmara
figowe smaki