Błyskawiczny por duszony i jego właściwości zdrowotne

Zdjęcie - Błyskawiczny por duszony i jego właściwości zdrowotne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Błyskawiczny por duszony i jego właściwości zdrowotne - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPOR (Alium Porum L.) znany jest od 4500 lat, w Polsce często jest niedoceniany.Najczęściej występuje w pęczku włoszczyzny jako dodatek do rosołu .Ma nie tylko wyrafinowany smak,ale posiada również właściwości lecznicze.Warto go na stałe właczyć do menu.Jest łatwy w przygotowaniu i ma wiele zastosowań.
Por stosowany jest przy gośćcu,stwardnieniu tętnic,fizycznym i psychicznym przemęczeniu,zaburzeniach przemiany materii,otyłosci,chorobach wątroby,jako środek moczopędny i poprawiąjacy czynność wątroby.Ma ogromną wartość odżywczą ,dzięki dużej zawartości potasu,wapnia, fosforu i kwasu foliowego.Posiada witaminy A,E -główny antaoksydant,B1 ,B2.Podnosi odporność organizmu.Równocześnie oczyszcza go z toksyn.Gotowany lub duszony jest lekkostrawny.Można go podawać niemowlętom od 7-go m-ca życia.A najwieksza jego zaleta - jest dostępny przez cały rok.Przygotowuje się go naprawdę błyskawicznie.Ten przepis nie zajmie wiecej niz 10 minut,w tym płukanie i krojenie.


Por duszony jako dodatek do drugiego dania:

Zdjęcie - Błyskawiczny por duszony i jego właściwości zdrowotne - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki:

2 pory z zielonymi częściami
1/2 szklanki bulionu warzywnego
3 łyżki jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
sól,pieprz,gałka muszkatałowa
2 łyżki masła klarowanego

Wykonanie:
  • Pora dokładnie umyć,całego,razem z zielonym ( ta część jest najzdrowsza) pokroić w krążki,Wrzucić do dużego,płaskiego rondla i mieszając obsmażyć ,aż wyraźnie zmniejszy swą objętość.Dolać gorący bulion oraz dołożyć jogurt.Mieszając zagotować pora z bulionem i śmietaną.Zagęścić łyżeczką mąki.Doprawić solą,pieprzem i gałką muszkatałową do smaku.Na koniec dodać posiekaną pietruszkę.Nie przedłużać za bardzo duszenia,bo por sie po prostu rozgotuje.Świetnie uzupełni każde drugie danie,idealny do dań rybnych wszelkiego rodzaju,grilowynych,smażonych,pieczonych jest po prostu wyborny.Życzę smacznego!

Przepisy z tych kategorii

Śledzie z curry i musztardą
1

Śledzie z curry i musztardą

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Bakłażany marynowane w czosnku i cytrynie. Z jogurtem greckim i za’atarem
2

Bakłażany marynowane w czosnku…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Tacos z krewetkami w tempurze

Tacos z krewetkami w tempurze

food² food²
Food Square

Zapiekanki z salami i rukolą
1

Zapiekanki z salami i rukolą

Beti Beti
kruche babeczki

Tatar z tuńczyka na musie z awokado

Tatar z tuńczyka na musie z aw…

food² food²
Food Square

Hummus z bobu
1

Hummus z bobu

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Przepisy z tych kategorii

Bób z chilli, czosnkiem i cebulą
1

Bób z chilli, czosnkiem i cebu…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Fasolka szparagowa z fetą
1

Fasolka szparagowa z fetą

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Warzywne przekąski- azjatycki bób i smażone rzodkiewki
2

Warzywne przekąski- azjatycki…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Domowy ser jogurtowy – Labneh
1

Domowy ser jogurtowy – Labneh

napiecyku napiecyku
napiecyku

Zupa koperkowa z lanymi kluskami
2

Zupa koperkowa z lanymi kluska…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Sałatka z truskawkami. Idealna na czerwiec. Fragment

Sałatka z truskawkami. Idealna…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami