Błyskawiczny por duszony i jego właściwości zdrowotne

Zdjęcie - Błyskawiczny por duszony i jego właściwości zdrowotne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Błyskawiczny por duszony i jego właściwości zdrowotne - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPOR (Alium Porum L.) znany jest od 4500 lat, w Polsce często jest niedoceniany.Najczęściej występuje w pęczku włoszczyzny jako dodatek do rosołu .Ma nie tylko wyrafinowany smak,ale posiada również właściwości lecznicze.Warto go na stałe właczyć do menu.Jest łatwy w przygotowaniu i ma wiele zastosowań.
Por stosowany jest przy gośćcu,stwardnieniu tętnic,fizycznym i psychicznym przemęczeniu,zaburzeniach przemiany materii,otyłosci,chorobach wątroby,jako środek moczopędny i poprawiąjacy czynność wątroby.Ma ogromną wartość odżywczą ,dzięki dużej zawartości potasu,wapnia, fosforu i kwasu foliowego.Posiada witaminy A,E -główny antaoksydant,B1 ,B2.Podnosi odporność organizmu.Równocześnie oczyszcza go z toksyn.Gotowany lub duszony jest lekkostrawny.Można go podawać niemowlętom od 7-go m-ca życia.A najwieksza jego zaleta - jest dostępny przez cały rok.Przygotowuje się go naprawdę błyskawicznie.Ten przepis nie zajmie wiecej niz 10 minut,w tym płukanie i krojenie.


Por duszony jako dodatek do drugiego dania:

Zdjęcie - Błyskawiczny por duszony i jego właściwości zdrowotne - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki:

2 pory z zielonymi częściami
1/2 szklanki bulionu warzywnego
3 łyżki jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
sól,pieprz,gałka muszkatałowa
2 łyżki masła klarowanego

Wykonanie:
  • Pora dokładnie umyć,całego,razem z zielonym ( ta część jest najzdrowsza) pokroić w krążki,Wrzucić do dużego,płaskiego rondla i mieszając obsmażyć ,aż wyraźnie zmniejszy swą objętość.Dolać gorący bulion oraz dołożyć jogurt.Mieszając zagotować pora z bulionem i śmietaną.Zagęścić łyżeczką mąki.Doprawić solą,pieprzem i gałką muszkatałową do smaku.Na koniec dodać posiekaną pietruszkę.Nie przedłużać za bardzo duszenia,bo por sie po prostu rozgotuje.Świetnie uzupełni każde drugie danie,idealny do dań rybnych wszelkiego rodzaju,grilowynych,smażonych,pieczonych jest po prostu wyborny.Życzę smacznego!

Przepisy z tych kategorii

Pikantne prażone pestki słonecznika i dyni

Pikantne prażone pestki słonec…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Paszteciki z mięsem z ciasta twarogowego

Paszteciki z mięsem z ciasta t…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Śledzie w musztardzie

Śledzie w musztardzie

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Roladki z cukinii z kozim serem

Roladki z cukinii z kozim sere…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Crostini ze smażoną papryką
4

Crostini ze smażoną papryką

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Koreczki z klopsikami i szynką
1

Koreczki z klopsikami i szynką

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Przepisy z tych kategorii

Pieczona brukselka z migdałami

Pieczona brukselka z migdałami

figmara figmara
figowe smaki

Łosoś duszony w sosie z papryki z przyprawą marokańską

Łosoś duszony w sosie z papryk…

figmara figmara
figowe smaki

Sos barbecue z suszonymi śliwkami

Sos barbecue z suszonymi śliwk…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Surówka z białej kapusty ze słoika (30 dniowa)
1

Surówka z białej kapusty ze sł…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Makaron z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi

Makaron z krewetkami i pomidor…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Placuszki ziołowe z łososiem i kiełkami jarmużu

Placuszki ziołowe z łososiem i…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim