Błyskawiczny łosoś pieczony z pomidorami
Na taki sposób przygotowania ryby mówi się „w papilotach” (z francuskiego „en papillote”). To nic innego, jak szczelne zawinięcie ryby w pergamin (papier do pieczenia), by ryba w piekarniku w zasadzie ugotowała się na parze, wraz z dodatkami, jakich użyjemy do jej przygotowania. Mogą to być cienko pokrojone młode warzywa, chlust białego wina i plasterek cytryny lub, taj jak dziś u mnie, zestaw włoski: pomidory koktajlowe, bazylia i oliwki.
Możecie wzbogacić danie dodatkiem innych ziół np. oregano czy tymianku, dodać kapary lub marynowane ziarenka zielonego pieprzu, dla ostrości.
Czas pieczenia ryby różnić się będzie w zależności od wielkości użytej porcji, przy takiej wielkości dłoni to ok. 12 minut. Ryba „w papilotach” to dobry pomysł dla kucharzy, którzy ryb nie przygotowują zbyt często, bo jest mniejsza szansa, że mięso będzie przesuszone.
Przed podaniem do ryby dołożyć możecie łyżeczkę pesto, będzie pysznie!
Składniki:
- łosoś - 2 porcje, najlepiej dziki
- pomidorki koktajlowe - ok. 15 szt
- bzulia - ok. 10 listków
- oliwki - ok. 10 szt
- oliwa - 2 łyżki
- sól, pieprz - do smaku
- pesto - do podania, opcjonalnie
Przygotowanie:
Przygotuj duże arkusze papieru do pieczenia. Każdy z nich zwiń w kulkę (tak!) i ponownie rozprostuj, dzięki temu będzie bardziej elastyczny.
Pomidorki pokrój na połówki, oliwki rozgnieć w palcach. Włóż do miseczki, dodaj połowę listków bazylii i łyżkę oliwy. Wymieszaj.
Na środku każdego arkusza papieru ułóż porcję ryby, na jej wierzch- pomidory z dodatkami, lekko dopraw solą (pamiętaj- oliwki są słone) i pieprzem, skrop resztą oliwy.
Rybę dokładnie zawiń w papier (najpierw dwa brzegi unieś do góry, zegnij razem nad rybą, a następnie zawiń oba boki). Pakunki ułóż na blaszce i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC na ok. 10 minut. Podawaj od razu (można podawać to danie razem z papierem, na talerz, dzięki temu nie zmarnuje się nawet kropla sosu, jaki powstał przy pieczeniu).