Błyskawiczny łosoś pieczony z pomidorami

Zdjęcie - Błyskawiczny łosoś pieczony z pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na taki sposób przygotowania ryby mówi się „w papilotach” (z francuskiego „en papillote”). To nic innego, jak szczelne zawinięcie ryby w pergamin (papier do pieczenia), by ryba w piekarniku w zasadzie ugotowała się na parze, wraz z dodatkami, jakich użyjemy do jej przygotowania. Mogą to być cienko pokrojone młode warzywa, chlust białego wina i plasterek cytryny lub, taj jak dziś u mnie, zestaw włoski: pomidory koktajlowe, bazylia i oliwki.

Zdjęcie - Błyskawiczny łosoś pieczony z pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Błyskawiczny łosoś pieczony z pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Możecie wzbogacić danie dodatkiem innych ziół np. oregano czy tymianku, dodać kapary lub marynowane ziarenka zielonego pieprzu, dla ostrości.

Zdjęcie - Błyskawiczny łosoś pieczony z pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czas pieczenia ryby różnić się będzie w zależności od wielkości użytej porcji, przy takiej wielkości dłoni to ok. 12 minut. Ryba „w papilotach” to dobry pomysł dla kucharzy, którzy ryb nie przygotowują zbyt często, bo jest mniejsza szansa, że mięso będzie przesuszone.

Zdjęcie - Błyskawiczny łosoś pieczony z pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przed podaniem do ryby dołożyć możecie łyżeczkę pesto, będzie pysznie!

Zdjęcie - Błyskawiczny łosoś pieczony z pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • łosoś - 2 porcje, najlepiej dziki
  • pomidorki koktajlowe - ok. 15 szt
  • bzulia - ok. 10 listków
  • oliwki - ok. 10 szt
  • oliwa - 2 łyżki
  • sól, pieprz - do smaku
  • pesto - do podania, opcjonalnie

Przygotowanie:

Przygotuj duże arkusze papieru do pieczenia. Każdy z nich zwiń w kulkę (tak!) i ponownie rozprostuj, dzięki temu będzie bardziej elastyczny.

Pomidorki pokrój na połówki, oliwki rozgnieć w palcach. Włóż do miseczki, dodaj połowę listków bazylii i łyżkę oliwy. Wymieszaj.

Na środku każdego arkusza papieru ułóż porcję ryby, na jej wierzch- pomidory z dodatkami, lekko dopraw solą (pamiętaj- oliwki są słone) i pieprzem, skrop resztą oliwy.

Rybę dokładnie zawiń w papier (najpierw dwa brzegi unieś do góry, zegnij razem nad rybą, a następnie zawiń oba boki). Pakunki ułóż na blaszce i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC na ok. 10 minut. Podawaj od razu (można podawać to danie razem z papierem, na talerz, dzięki temu nie zmarnuje się nawet kropla sosu, jaki powstał przy pieczeniu).

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z pomidorów z parmezanem

Sałatka z pomidorów z parmezan…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Zoodles z cukinii z sosem pomidorowym
3

Zoodles z cukinii z sosem pomi…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów
2

Zupa pomidorowa ze świeżych po…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Tarta na cieście francuskim z kozim serem i pomidorami
1

Tarta na cieście francuskim z…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Fasolka szparagowa z pomidorami w sosie z harrisą. Sezonowo od A do M
1

Fasolka szparagowa z pomidoram…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Krem z pieczonych pomidorów i papryki
3

Krem z pieczonych pomidorów i…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Przepisy z tych kategorii

Makaron z rukolowym pesto i pestkami granatu
1

Makaron z rukolowym pesto i pe…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Łosoś jurajski w kurkach z masłem, czosnkiem i koprem. Prosto z patelni!

Łosoś jurajski w kurkach z mas…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Łosoś smażony ze szparagami i suszonymi pomidorami
1

Łosoś smażony ze szparagami i…

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Łosoś duszony ze szparagami

Łosoś duszony ze szparagami

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Spaghetti z sosem ze świeżych pomidorów i burratą

Spaghetti z sosem ze świeżych…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Makaron z kurczakiem i pak choi

Makaron z kurczakiem i pak cho…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku