Bliskie spotkanie trzeciego stopnia z patisonem.

Zdjęcie - Bliskie spotkanie trzeciego stopnia z patisonem. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Patison. Znienawidzony smak w dzieciństwie – sama nie wiem dlaczego, choć śmiem przypuszczać, że silne skojarzenia z rządkiem ozdobnych dyń na szkolnym parapecie musiało mieć w tym spory udział. Dziś, przeszukuję namiętnie stragany w ich poszukiwaniu, a poszukiwania te przypominają nieco polowanie, bo jak się okazuje, chętnych na nie jest wielu.

Tym razem, korzystając z tego, że patison trafił mi się młody, z delikatną skórką, postanowiłam zachować jego piękny kształt na dłużej i podałam go faszerowanego kurczakiem i pieczarkami, pachnącego koperkiem, przypominającego dorodną wielkanocną babę. Podając go na stół, usłyszałam słowa mojej córki: „ufo wylądowało” i stąd też tytuł dzisiejszego wpisu 🙂

Składniki:

  • 1 średniej wielkości patison
  • 1 pojedyncza pierś kurczaka
  • 3 pieczarki
  • pęczek koperku
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki startego żółtego sera
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól/pieprz

Przygotowanie:

1. Ostrym nożem ściąć wierzch patisona. Posłuży on jako przykrycie.

2. Łyżeczką do wykrawania kulek z melona lub zwykłą łyżką usunąć pestki i wyrzucić. Następnie w ten sam sposób wydrążyć miąższ, pozostawiając dość cienką warstwę. Miąższ odłożyć do miseczki. Większe kawałki można pokroić.

3. Cebulę i pieczarki pokroić i zeszklić na oliwie. Zdjąć z patelni i wrzucić odłożony miąższ na rozgrzaną patelnię i lekko podsmażyć. Na koniec rozdrobnić widelcem.

4. Mięso pokroić w drobną kostkę.

5. Miąższ, mięso, cebulę i pieczarki dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać posiekany koperek, jajka, śmietanę i starty ser. Wszystko wymieszać i przełożyć do wydrążonego patisona. Z góry oprószyć jeszcze lekko serem i przykryć odciętym kawałkiem.

6. Zapiekać pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180°C aż patison będzie miękki. U mnie było to około 1 godziny.

7. Podawać z surówką lub ziemniakami z wody.

Smacznego 🙂

Zdjęcie - Bliskie spotkanie trzeciego stopnia z patisonem. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Kurczak z marchewką w sosie śmietanowym
1

Kurczak z marchewką w sosie śm…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Bitki z karkówki w sosie z suszonych grzybów

Bitki z karkówki w sosie z sus…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Łosoś duszony w sosie z papryki z przyprawą marokańską

Łosoś duszony w sosie z papryk…

figmara figmara
figowe smaki

Gulasz z wołowiny z kasztanami i aromatem pomarańczy

Gulasz z wołowiny z kasztanami…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Makaron z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi

Makaron z krewetkami i pomidor…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Spaghetti z bułką tartą i anchois

Spaghetti z bułką tartą i anch…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Przepisy z tych kategorii

Sałatka śledziowa z papryką konserwową i ogórkami
1

Sałatka śledziowa z papryką ko…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Sałatka jarzynowa
2

Sałatka jarzynowa

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Sałatka z łososiem, pomarańczami i orzechami

Sałatka z łososiem, pomarańcza…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Zawijaniec z kiszoną kapustą i grzybami

Zawijaniec z kiszoną kapustą i…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Pieczona brukselka z migdałami

Pieczona brukselka z migdałami

figmara figmara
figowe smaki

Łosoś duszony w sosie z papryki z przyprawą marokańską

Łosoś duszony w sosie z papryk…

figmara figmara
figowe smaki