Blåbärsbullar, czyli szwedzkie drożdżówki z jagodami
Lato kochamy nie tylko za błogie wakacyjne lenistwo i słońce, ale również za wszelkie owoce lasu, którymi wypełniamy nasze koszyki po brzegi, by móc później delektować się nimi podczas pikników czy długich ciepłych wieczorów. Moimi ulubionymi letnimi owocami są leśne jagody, które najbardziej (poza pierogami oczywiście) lubię wykorzystywać do drożdżowych wypieków. Skandynawowie podobnie jak my kochają bułeczki z tymi fioletowymi koralami i przygotowują z nich zakręcone jagodzianki. Cieszą one nie tylko oko swoją fikuśną formą, ale również i nasze podniebienie swoim maślanym smakiem. Przepis podpatrzyłem na Filozofii Smaku, gdzie Malwina swoimi drożdżówkami natychmiast zdobyła moje serce. Nie mogłem się im wprost oprzeć i blåbärsbullar musiały również pojawić się w mojej kuchni.
*
SKŁADNIKI
na 18 bułeczek
Ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 2 żółtka
- 20 g świeżych drożdży (lub 1 saszetka suszonych)
- 80 g cukru
- 250 ml ciepłego mleka
- 80 g rozpuszczonego masła
Nadzienie:
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki cukru
- 2 szklanki leśnych jagód (lub borówek amerykańskich)
Do posmarowania:
- 1 żółtko
- 1 łyżka śmietany 18 %
*
Ciasto Do mąki wbij żółtka, dodaj zaczyn, cukier, sól oraz rozpuszczone masło. Zagnieć ciasto. Po wyrobieniu powinno być gładkie i elastyczne. Możesz się wspomóc mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Z ciasta zrób kulkę i wstaw do miski posmarowanej olejem. Odstaw na 2h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na podsypanym mąką blacie na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm.
Nadzienie Rozwałkowane ciasto posmaruj masłem i posyp cukrem. Wysyp na nie uprzednio umyte jagody, tak aby sięgały 3/4 długości krótszego boku prostokąta. Ciasto zwiń jak na roladę, a następnie pokrój ostrym nożem na 18 równych kawałków.
Pieczenie Gotowe bułeczki wyłóż na 2 blachy pokryte uprzednio papierem do pieczenia (po 9 sztuk na każdą). Odstaw na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180°C. Następnie wierzch bułeczek posmaruj za pomocą pędzelka żółtkiem roztrzepanym ze śmietaną. Drożdżówki piecz przez około 20 minut, aż ich wierzch ładnie się zarumieni. (Jeśli nie posiadasz piekarnika z termoobiegiem, to piecz każdą blachę osobno). Po upieczeniu odstaw je na chwilę do przestudzenia. Podawaj obowiązkowo ze szklanką zimnego mleka.
* Przypominam również o głosowaniu na mój blog w konkursie Blog Day 2015! Zostałem zakwalifikowany do finałowej 5 najlepszych blogów kulinarnych na Dolnym Śląsku, ale aby być numerem jeden, potrzebuję Waszej pomocy! Jeżeli podoba się Wam to, co robię, to proszę o kliknięcie w obrazek powyżej. W specjalnie przygotowanej aplikacji można oddać głos (codziennie jeden!) i przy okazji wygrać nagrody od Pasażu Grunwaldzkiego. Głosowanie trwa od 10 do 26 sierpnia. Z góry dziękuję! :)