Bitki wieprzowe w sosie własnym
Od czasu do czasu mama kupuje do domu szynkę wieprzową.
Przygotowujemy z niej gulasze albo zajadamy na obiad z przeróżnymi sosami.
Dziś mam dla Was przepis na jeden z takich specjałów – bitki wieprzowe w sosie własnym.
Niesamowicie aromatyczne … z dodatkiem cebulki , kremowego sosu.
Podane z ziemniaczanym puree i buraczkami na ciepło są idealnym pomysłem np. na niedzielny obiad.
Polecam!
SKŁADNIKI:
* mięso wieprzowe z szynki – ok. 800 g
* cebula – 2 szt
* olej do smażenia
* przyprawy: ziele angielskie , liść laurowy , sól , pieprz , papryka
* bulion warzywny – ok. 1,5 l
* mąka pszenna – ok. 2-3 łyżki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Mięso oczyszczamy, osuszamy, dzielimy na kotlety, lekko rozbijamy, a nastepnie kazdy oprószamy mąką.
W gęsiarce rozgrzewamy niewielką ilość oleju , dodajemy pokrojona w piórka cebulę, a nastepnie mięso i smażymy po kilka minut z każdej strony.
Po przesmażeniu zalewamy gorącym bulionem, dodajemy liście laurowe , ziele , sól , pieprz i odrobinę papryki.
Na wolnym ogniu dusimy do miękkości ( ok. 50-60 minut ).
Po tym czasie łyżkę mąki mieszamy z niewielką ilością wody i zalewamy mieso, zagotowujemy.
Doprawiamy do smaku i zajadamy!
Smacznego!
DRUKUJ: