Biszkoptowa rolada piernikowa z pistacjami

Biszkoptowa rolada piernikowa z pistacjami

Zdjęcie - Biszkoptowa rolada piernikowa z pistacjami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Rolada biszkoptowa - mięciutka, puszysta, wspaniała. Biszkopt uperfumowany przyprawą piernikową już podczas pieczenia wypełnia kuchnię świątecznym zapachem. Aksamitny krem waniliowy przygotowany na bazie serka mascarpone świetnie komoponuje się ze smakiem rolady, całość oblana gęstą polewą czekoladową, dodatkowo obsypana orzeszkami pistacjowymi. Poezja smaku. Prosto i wykwintnie, idealnie na świąteczny stół! Bardzo prosta do przygotowania, dużo mniej z nią pracy niż z tortem, a efekt znakomity! Bardzo polecam!

Składniki na biszkopt:
3 jajka
Zdjęcie - Biszkoptowa rolada piernikowa z pistacjami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

100 g mąki (60 g mąki pszennej i 40 g mączki ziemniaczanej)
60 g cukru/ksylitolu
1,5 łyżki przyprawy piernikowej
Składniki na krem:
250 g serka mascarpone
200 g śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
1 laska wanilii
2 łyżki rumu
Dodatkowo:
50 ml śmietany kremówki
100 g gorzkiej czekolady
orzeszki pistacjowe
mały słoik dżemu

Wykonanie:

  • jajka z cukrem ubić mikserem na puszysty, biały kogel-mogel. Ubijać około 8-10 minut. Masa powinna zwiększyć objętość 3-krotnie
  • mąkę przesiać przez sitko i wymieszać z przyprawą piernikową. Wmieszać do ubitej masy jajecznej w 3 porcjach, bardzo delikatnie już nie mikserem, a przy użyciu szpatułki. Mieszać tylko do połączenia składników, aby nie zniszczyć napowietrzonej struktury ciasta. Ciasto rozsmarować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  • piec w 200`C 12-15 minut
  • gorącą roladę przełożyć na kuchenną ściereczkę wysypaną cukrem pudrem lub mielonymi orzechami. Powoli, delikatnie usunąć papier do pieczenia, a roladę zwinąć razem ze ściereczką. Odstawić do ostudzenia
  • laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół i nożem zeskrobać ziarenka. Mascarpone, cukier puder, ziarenka wanilii umieścić w misce i zmiksować. Dolać śmietanę kremówkę oraz rum i miksować do napuszenia kremu
  • wystudzoną roladę rozwinąć. Ciasto posmarować ulubionym dżemem, następnie równomiernie rozsmarować przygotowany krem. Zwinąć roladę. Owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc
  • w rondelku zagotować śmietanę kremówkę, dodać połamaną na małe kwałeczki czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Polewą czekoladową posmarować roladę. Na koniec posypać posiekanymo orzeszkami pistacjowymi

SMACZNEGO !

Zdjęcie - Biszkoptowa rolada piernikowa z pistacjami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Biszkoptowa rolada piernikowa z pistacjami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów