Biszkoptowa rolada kokosowa z truskawkami
Puszysta, mięciutka, cudownie kokosowa - ta rolada bije wszystkie rolady na głowę. Ciężko poprzestać na jednym kawałku. Biszkopt upiekłam z dodatkiem wiórków kokosowych. Roladę wypełnia pyszny krem kokosowy na bazie serka mascarpone, z dodatkiem zmielonych wiórków kokosowych i Malibu. Dodatek pachnących latem truskawek przełamuje lodowatą biel ciasta.
Łatwe, proste do przygotowania ciasto doskonale się prezentuje, a smakuje jeszcze lepiej. Wielbiciele kokosowych smaków będą mruczeć z zadowolenia. Bardzo polecam!
Składniki na biszkopt kokosowy:
3 jajka L
50 g cukru
40 g mąki pszennej
20 g mąki ziemniaczanej
1,5 łyżki wiórków kokosowych
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Składniki na krem kokosowy:
250 g serka mascarpone
250 g śmietany kremówki
2,5-3 łyżki ksylitolu/cukru
2 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki Malibu
Wykonanie:
- odzielić żółtka od białek. Do ubitych na sztywno białek dodawać po łyżce cukru i ubijać dalej. Dodać kolejno po 1 żółtku i na koniec wmieszać szpatułką lub na minimalnych obrotach robota wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Na koniec wmieszać wiórki kokosowe. Dobrze jest zmielić wiórki w młynku do kawy (krótko!). Ciasto rozsmarować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180`C 17 minu. Jeszcze gorącą roladę przełożyć na kuchenną ściereczkę. Ostrożnie zdjąć papier do pieczenia, a roladę zwinąć w rulon razem ze ściereczką. Ściereczkę można posypać cukrem pudrem, by ciasto się nie przykleiło
- ubić śmietanę kremówkę. W drugiej miseczce ubić serek mascarpone z cukrem i malibu, następnie dokładać po łyżce kremówki i miksować do połączenia
- umyć, odszypułkować i osuszyć kilkanaście truskawek
- roldę rozwinąć, posmarować przygotowanym kremem i ułożyć w rządku truskawki. Zwinąć roladę. Kilkoma odłożonymi łyżkami kremu posmarować roladę z wierzchu i obsypać wiórkami kokosowymi. Przed krojeniem schłodzić roladę w lodówce
SMACZNEGO !