Biszkoptowa, czekoladowa rolada amaretto z wiśniami

Zdjęcie - Biszkoptowa, czekoladowa rolada amaretto z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Biszkoptowa rolada z wiśniami to pyszny deser na lato. Świetnie się prezentuje, jest łatwa w przygotowaniu i smakuje obłędnie. Ciasto biszkoptowe upieczone z dodatkiem kakao jest bardzo delikatne, nie wymaga ponczowania i zawsze się udaje. Krem z mascarpone i bitej śmietany uperfumowany likierem amaretto jest lekki i puszysty. Wisienki to nie tylko element kolorystyczny, rolada dzięki ich dodatkowi jest winna i aromatyczna. Tak smakuje lato!

Zdjęcie - Biszkoptowa, czekoladowa rolada amaretto z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Składniki na biszkopt:
4 jajka
110 g cukru/ksylitolu
70 g mąki orkiszowej jasnej
30 g mączki ziemniaczanej
25 g kakao
Składniki na krem:
250 g serka mascarpone
250 g śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru/ksylitolu
3 lyżki likieru Amaretto
dodatkowo:
wiśnie
cukier puder do posypania

Wykonanie:

  • białka jajek ze szczyptą soli ubić na sztywno. Pod koniec ubijania zacząć dodawać po 1 łyżce cukru, za każdym razem ubijajać, aż cukier się rozpuści. Gdy piana jest sztywna i lśniąca dodawać kolejno po 1 żółtku. Na koniec wmieszać bardzo delikatnie przy pomocy szpatułki suche składniki. Wcześniej wymieszać obie mąki z kakao i przesiać przez sitko
  • ciasto rozsmarować równomiernie na blaszce z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 200`C przez 12 minut. Gorącą roladę wyłożyć na kuchenną ściereczką upieczoną stroną do materiału, następnie delikatnie zdjąć papier do pieczenia. Ciasto, razem ze ściereczką zwinąć w roladę i odstawić do ostudzenia
  • wydrylować wiśnie. Można delikatnie nasączyć amaretto, jedanak przed ułożeniem na kremie należy odsączyć na papierowym ręczniku
  • mascarpone ubić z cukrem pudrem i amaretto. Dodać śmietanę kremówkę i ubijać przez kilka minut do otrzymania puszystego kremu. Krem początkowo bardzo się rozrzedzi, po chwili zacznie powoli gęstnieć
  • ostudzoną roladę rozwinąć, posmarować przygotowanym kremem. Na kremie w dowolny sposób rozłożyć wiśnie. Ułożyłam w dwóch rzędach. Roladę zwinąć przy pomocy ściereczki, przełożyć na folię spożywczą, owinąć folią i włożyć do lodówki na całą noc lub przynajmniej kilka godzin. Przed podaniem oprószyc cukrem pudrem

SMACZNEGO !
Zdjęcie - Biszkoptowa, czekoladowa rolada amaretto z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Sernik tradycyjny

Sernik tradycyjny

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Piernik piwosz

Piernik piwosz

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Ciasto Marlenka

Ciasto Marlenka

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Babka piernikowa

Babka piernikowa

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Babka pomarańczowa z makiem i czekoladą

Babka pomarańczowa z makiem i…

food² food²
Food Square

Drożdżowy wieniec cynamonowy z czekoladą i orzechami
1

Drożdżowy wieniec cynamonowy z…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Przepisy z tych kategorii

Twarogowe rogaliki z powidłami
2

Twarogowe rogaliki z powidłami

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Ciasto śnieżny puch
2

Ciasto śnieżny puch

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Śledzie z bryndzą. Na wigilijny stół…
1

Śledzie z bryndzą. Na wigilijn…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Gratin de pommes, czyli francuska zapiekanka z ziemniaków
3

Gratin de pommes, czyli francu…

food² food²
Food Square

Twarożek z kiełkami groszku cukrowego

Twarożek z kiełkami groszku cu…

figmara figmara
figowe smaki

Roladki z tortilli z serkiem i szynką

Roladki z tortilli z serkiem i…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim