Biszkopt z pianką matcha i malinami

Czas czytania: 3 min

Biszkopt z pianką matcha i malinami ciasto niezwykle proste do przygotowania i bardzo smaczne. Ciasto przygotowałam na bazie klasycznego uwielbianego przez wszystkich biszkoptu idealnego. Pamiętajcie, że biszkopt można upiec dzień przed planowanym przygotowaniem ciasta. Można też biszkopt upiec w wolnym czasie i zamrozić go do chwili, kiedy będzie potrzeba przygotowania deseru.

Biszkopt to oczywiście nie wszytko! Ostatnio moja córka ma fazę na herbatę Matcha, wymyślamy napoje z jej dodatkiem, ciasta i desery, którymi będę się z Wami dzieliła, będzie więc zielono i egzotycznie. Tak więc do dzisiejszego biszkoptu krem przygotowałam oczywiście z dodatkiem herbaty Matcha. Krem na bazie serka mascarpone i bitej śmietany dla wyważenia smaków dodałam do kremu maliny. Kwaskowate maliny świetnie pasują do zielonej herbaty. Wierzch ozdobiłam zieloną czekoladą, którą zrobicie z białej czekolady i proszku herbacianego!

Całość smakuje wybornie! Delikatny puszysty biszkopt z lekkim krem, malinami i zielona czekolada, rewelacja! Zapraszam, koniecznie spróbujcie.

Zdjęcie - Biszkopt z pianką matcha i malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Print Biszkopt z pianką matcha i malinami Najlepszy biszkopt z lekką pianką z dodatkiem herbaty matcha i malinami Course Ciasta, DeseryCuisine InternationalKeyword maliny, matcha Prep Time 25 minutesCook Time 30 minutes Servings 16 Tutaj możesz zmienić ilość porcji Author Anna IngredientsSkładniki na biszkopt
  • 5 dużych jajek w temperaturze pokojowej
  • 110 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g cukru drobnego lub pudru
Składniki na piankę
  • 2 łyżeczki herbaty Matcha
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 200 ml śmietany 30% zimna
  • 500 g serka mascarpone
  • 2 łyżki żelatyny lub agar-agar
Dodatkowo
  • 2 szklanki malin świeże lub mrożone
  • 1 słoiczek dżemu malinowego
Składniki na poncz
  • ¾ szklanki wody
  • ⅓ szklanki likieru kokosowego lub cytryny
Składniki na czekoladę Matcha
  • 200 g białej czekolady
  • 50 ml śmietany 30%
  • 1 łyżeczka herbaty Matcha
InstructionsPrzygotowanie biszkoptu
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 C. Blachę o wymiarach 23×33 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ale tylko dno, boków formy niczym nie smarować.
  • Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę, kiedy piana jest już ubita zacząć dodanie cukru łyżka po łyżce ciągle ubijając. Piana powinna zrobić się błyszcząca i sztywna. Kolejnym krokiem jest dodanie żółtek jedno po drugim nie przerywając miksowania na średnich obrotach.
  • Do niewielkiej miski przesiać dwie mąki, dodać je w dwóch porcjach do masy, delikatnie miksując na najniższych obrotach, choć lepiej jest wymieszać delikatnie szpatułką do połączenie się składników, czynność tę należy wykonywać naprawdę delikatnie, aby piana jak najmniej opadła. Ciasto przelać do przygotowanej formy, wyrównać wierzch, wstawić do nagrzanego piekarnika, biszkopt piec 30-40 min (opcja górnej i dolnej grzałki) lub do tzw. suchego patyczka.
  • Kiedy ciasto jest już upieczone wyjąć z piekarnika i z wysokości 60 cm upuścić (w formie) na podłogę (rzucanie zapobiega opadaniu ciasta, naprawdę działa, wyrównuje jego powierzchnię. Formę z ciastem odstawić do lekkiego przestygnięcia, następnie odciąć nożem brzegi i wyjąć biszkopt na kratkę papierem do góry, pozostawić całkowitego wystygnięcia.
  • Zimny biszkopt przeciąć ostrym nożem na dwie części (poziomo).
Przygotowanie pianki matcha
  • Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody (około 4-5 łyżek), a agar tak, jak zaleca to producent, odstawić na chwilę. Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem 2 łyżek cukru. Mascarpone umieścić w misce zmiksować na wolnych obrotach z dodatkiem pozostałego cukru. Do mascarpone dodać herbatę Matcha (proszek) zmiksować do połączenia, dodać ubitą śmietanę, zmiksować na średnich obrotach, na koniec dodać rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę, ale ciągle płynną żelatynę, żelatynę wlewać porcjami jednocześnie miksując.
  • Dolną część biszkoptu włożyć ponownie do formy w której się piekł, nasączyć ponczem, dżem rozsmarować na całej powierzchni, a następnie nałożyć piankękrem, wyrównać, a w krem wcisnąć maliny (mogą być mrożone, nie należy ich rozmrażać). Całość przykryć wcześniej nasączonym biszkoptem, lekko docisnąć.
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać herbatę (proszek) wymieszać, na koniec dodać śmietanę i ponownie wymieszać. Polewą polać wierzch przygotowanego ciasta, na koniec zetrzeć odrobinę czekolady, można zrobić to przy pomocy tarki do warzyw lub obieraczki. Ciasto przed podaniem można dodatkowo udekorować rozkruszonymi bezami.
  • Smacznego!
Zdjęcie - Biszkopt z pianką matcha i malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Artykuł Biszkopt z pianką matcha i malinami pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia.

Przepisy z tych kategorii

Sałata lodowa z malinami i serem białym

Sałata lodowa z malinami i ser…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Ciasto tortowe z malinami i kremem
3

Ciasto tortowe z malinami i kr…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto kajmakowo-czekoladowe z malinami
1

Ciasto kajmakowo-czekoladowe z…

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Placuszki owsiane z sosem malinowym
1

Placuszki owsiane z sosem mali…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto ucierane z rabarbarem i malinami
3

Ciasto ucierane z rabarbarem i…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Mufiiny z mąki sezamowej i mąki quinoa bez cukru
1

Mufiiny z mąki sezamowej i mąk…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Kruchy placek z truskawkami

Kruchy placek z truskawkami

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Zdrowsze drożdżówki z truskawkami i kokosową kruszonką

Zdrowsze drożdżówki z truskawk…

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Ciasto na maślance z truskawkami
1

Ciasto na maślance z truskawka…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto na jogurtach greckich bez pieczenia z truskawkami i borówkami
1

Ciasto na jogurtach greckich b…

Beti Beti
kruche babeczki

Sernik gotowany z truskawkami
3

Sernik gotowany z truskawkami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Śmietanowiec

Śmietanowiec

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy