Biszkopt z mascarpone i truskawkami

Klasyczne letnie ciasto z biszkoptem, mascarpone, galaretką i z dużą ilością truskawek. Warstwa serowo – śmietanowa nie jest za gruba, jest w sam raz. Ciasto idealne na początek sezonu truskawkowego i na ciepłe, letnie weekendy. Uniwersalne na każdą okazję, zawsze aromatyczne i smaczne 🙂

Zdjęcie - Biszkopt z mascarpone i truskawkami - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto z biszkoptem, mascarpone i truskawkami / foremka 30 x 25 cm. Składniki na biszkopt
  • 4  jaja w temp. pokojowej
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mąkę i proszek do pieczenia, przesiej do miseczki.

Jaja w temperaturze pokojowej, ubij na gęsty krem z dodatkiem soli. Następnie stopniowo dodaj cukier i nadal ubijaj na gęsty, lśniący i puszysty krem.

Zmniejsz obroty miksera, partiami dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie połącz składniki.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, przelej ciasto do foremki, wyrównaj powierzchnię. Biszkopt piecz około 25 minut i temperaturze 170 stopni. Gotowy biszkopt, odłóż do schłodzenia.

Składniki na krem
  • 200 g mocno schłodzonej śmietanki kremówki
  • 4 łyżki serka mascarpone
  • 1 pełna łyżka cukru pudru

Schłodzoną śmietanę, ubijaj z cukrem na puszysty krem. Dodaj serek mascarpone, krótko połącz składniki.

Krem rozprowadź równomiernie na schłodzonym biszkopcie. Biszkopt i kremem, daj do lodówki.

Składniki na galaretkę
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 800 ml. gorącej wody
  • około 500 g truskawek

Galaretki rozpuść w gorącej wodzie i odstaw do schłodzenia. Truskawki umyj i przekrój na pół.

Delikatnie powciskaj truskawki w masę, brzuszkami do dołu. Na górę ostrożnie wylej tężejącą, ale wciąż płynną galaretkę.

Całość daj do schłodzenia do lodówki, na przynajmniej kilka godzin. Smacznego 🙂

Zdjęcie - Biszkopt z mascarpone i truskawkami - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy