Biszkopt z masą jogurtową - ciasto na lato - Napiecyku
Bardzo łatwe ciasto dla osób, które przynajmniej raz piekły ciasto przekładane z biszkoptem. Masa składa się z dwóch składników, galaretki i jogurtu naturalnego. Do masy jogurtowej, można dodać kawałki truskawek lub innych letnich owoców. Porcja takiego ciasta, zawiera mało mąki, mało tłuszczu i cukru.
To idealne ciasto na lekki, letni deser dla całej rodziny ?
Biszkopt z masą jogurtową / tortownica średnica 23 cm- 4 większe jaja ( osobno żółtka, osobno białka )
- 70 g. cukru
- 120 g. mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 1 galaretka owocowa ( u mnie truskawkowa )
- 280 – 300 ml. gorącej wody
- 2 małe jogurty naturalne 180 g ( razem 360 g )
Składniki na biszkopt, powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka ubij na puszystą pianę, po jednej łyżce dodawaj cukier. Za każdym razem, ubijaj do rozpuszczenia. Stopniowo dodaj żółtka i olej, nadal ubijaj na średnich obrotach na gęsty krem.
Na koniec dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie pomieszaj składniki, tylko do połączenia.
Dno tortownicy o średnicy 23 cm, wyłóż papierem do pieczenia. Masę biszkoptową przelej do tortownicy, wyrównaj powierzchnię. Biszkopt piekę w temperaturze 180 stopni, około 25 minut, do delikatnego zrumienienia. Po upieczeniu wyciąg ciasto z piekarnika, odstaw do schodzenia.
Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie, odstaw do schodzenia. Do schłodzonej i lekko gęstej galaretki, dodaj jogurt. Rózgą kuchenną dokładnie połącz składniki. Mieszankę galaretki i jogurtu, ponownie odstaw w chłodne miejsce.
Biszkopt przekrój na dwie równe połowy. Gęstniejącą, półpłynną masę jogurtową wyłóż na biszkopt, przykryj drugą połową, lekko dociśnij. Ciasto ponownie daj lodówki, najlepiej na całą noc.
Ciasto przed podaniem, można posypać cukrem pudrem ? Smacznego ?