Biszkopciki ze śmietaną i malinowym sosem

Zamiast tradycyjnego tortu urodzinowego przygotowałam w tym roku lekki i prosty deser, bardzo przy tym efektowny! Puszyste biszkopciki przełożyłam puszystą śmietanką, lekko tylko osłodzoną i wyrazistymi w smaku malinami. Ten deser przypomina ciepły, letni dzień.

Zainspirowałam się przepisem na biszkopciki z kremem z „Jak być domową boginią” N.Lawson.

#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; } Zdjęcie - Biszkopciki ze śmietaną i malinowym sosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Biszkopciki ze śmietaną i malinowym sosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Biszkopciki ze śmietaną i malinowym sosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Biszkopciki ze śmietaną i malinowym sosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Biszkopciki ze śmietaną i malinowym sosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Biszkopciki ze śmietaną i malinowym sosem

Agata, 16 kwietnia 2012

Zdjęcie - Biszkopciki ze śmietaną i malinowym sosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • jajka - 2 szt
  • cukier - 75 g
  • mąka pszenna - 50 g
  • mąka kukurydziana - 50 g
  • proszek do pieczenia - 3/4 łyżeczki
  • sól - szczypta
  • śmietanka kremówka - 200 ml
  • maliny - 150 g (mogą być mrożone)
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżeczki
  • cukier - do smaku
  • cukier puder - do posypania wierzchu
Sposób przygotowania

Lekko ubij całe jajka, dodaj cukier, szczyptę cukru i ubijaj aż uzyskasz białą, pusztą masę. Dodaj mąkę oraz proszek do pieczenia i delikatnie wymieszaj łyżką. Na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia wyłóż porcje ciasta (w sumie ok. 18), wielkości niecałej łyżki stołowej każda. Piecz w 200 oC około 5 minut. Ostudź.

Maliny zalej szklanką wody i gotuj, aż się rozmrożą i puszczą sok. Dodaj mąkę rozmieszaną w odrobinie zimnej wody, ciągle mieszając dodaj do malin. Jeśli używasz malin w zalewie podobnie zagęść je skrobią. Dopraw do smaku cukrem.

Ubij śmietankę (możesz ją dosłodzić odrobiną cukru pudru).

Na talerzyk wyłóż biszkopcik, na niego łyżkę ubitej śmietanki i owoce. Na wierzchu kolejne ciasteczko. Całość oprósz cukrem pudrem.

Przepisy z tych kategorii

Rolada z taleggio i szpinakiem

Rolada z taleggio i szpinakiem

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Gulab jamun - indyjskie pączki w syropie
1

Gulab jamun - indyjskie pączki…

food² food²
Food Square

Muffiny imbirowe wg. Nigelli

Muffiny imbirowe wg. Nigelli

napiecyku napiecyku
napiecyku

Naleśniki z pieczonymi jabłkami i migdałami. Śniadanie dla Niej i dla Niego
1

Naleśniki z pieczonymi jabłkam…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Racuchy serowe
3

Racuchy serowe

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Czekoladowe muffiny z kremem bananowym
1

Czekoladowe muffiny z kremem b…

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z pieczonych marchewek i winogron
1

Sałatka z pieczonych marchewek…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Suflet  czekoladowy

Suflet czekoladowy

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Pokusa janssona - szwedzka zapiekanka ziemniaczana

Pokusa janssona - szwedzka zap…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Gofry pizzowe z kurczakiem, serem i kukurydzą

Gofry pizzowe z kurczakiem, se…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Sałatka z brukselką, parmezanem i pomidorami, z oliwą o octem balsamicznym
2

Sałatka z brukselką, parmezane…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Far breton
1

Far breton

Tyna Tyna
In cooking we trust