Biryani z kurczakiem, soczewicą i słodkimi warzywami.
Kuchnia indyjska jest pełna różnorodnych smaków, egzotycznych aromatów i koloru, a przyrządzane są z pasją i oddaniem. Takie właśnie jest biryani. To jednogarnkowe danie z ryżem i dużą ilością warzyw i mięsa. Jest proste, pożywne, wyjątkowo aromatyczne i smaczne.
Każdy członek rodziny z pewnością doceni tę potrawę.
Nic nie wiem o sadzeniu i pielęgnacji iglaków. Nie wiem, czy gołębie nie zrobią sobie uczty ze świeżo wysianej trawy, ale wiem, że zmęczenie, jakie mnie ogarnia powstało w dobrej sprawie i wierzę, że zaprocentuje na przyszłość.
Kocham wiosnę i nie ważne, że nawet w końcach włosów mam kurz po zamiataniu starych chodniczków.
Biryani to idealne danie dla osób, które cenią sobie kuchnię orientalną i jednocześnie nie mają zbyt wiele czasu na przygotowanie pełnowartościowego posiłku dla całej rodziny. W tym przypadku wystarczy zaledwie 30 minut.
Składniki:
około 5-6 porcji
kcal:2100 B:195 W:177 T:65 (1 porcja zawiera około: 350kcal)
- 500g piersi kurczaka
- 200g ryżu
- 200g czerwonej soczewicy
- 100g suchej paprykowej kiełbasy np chorizo
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 czerwone papryki spiczaste (lub zwykłe)
- 1 puszka pomidorów
- 2 marchewki
- 1 łyżeczka curry indyjskiego Kamis (lub mieszanki garam masala)
- 1 łyżeczka kolendry
- 1/2 łyżeczki sambal oelek (lub ostrej papryki w proszku)
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy
Przygotowanie krok po kroku:
- W garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę. Dodaj pokrojoną w cienkie plasterki kiełbasę i podsmaż chwilę aż wytopi się z niej tłuszcz.
- Dodaj posiekaną w piórka cebulę, czosnek i talarki marchwi. Zeszklij.
- Pokrojonego kurczaka w kostkę wymieszaj z indyjskim curry.
- Dodaj do warzyw i podsmaż z każdej strony.
- Po kilku minutach dodaj suchy ryż i soczewicę. Smaż jeszcze chwilę mieszając.
- Wrzuć rozdrobnione pomidory, zmieloną kolendrę i pozostałe przyprawy. Podlej około 500ml gorącego bulionu lub wody.
- Dodaj paprykę pokrojoną w paski i zamieszaj.
- Przykryj garnek i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Zapiecz przez 20 minut.
- Odstaw pod przykryciem na kolejne 10 minut, a następnie oprósz posiekaną natką pietruszki lub kolendry i podaj z surówką.
Smacznego!