Biryani z kurczakiem, soczewicą i słodkimi warzywami.

Kuchnia indyjska jest pełna różnorodnych smaków, egzotycznych aromatów i koloru, a przyrządzane są z pasją i oddaniem. Takie właśnie jest biryani. To jednogarnkowe danie z ryżem i dużą ilością warzyw i mięsa. Jest proste, pożywne, wyjątkowo aromatyczne i smaczne.

Każdy członek rodziny z pewnością doceni tę potrawę.

Zdjęcie - Biryani z kurczakiem, soczewicą i słodkimi warzywami. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nic nie wiem o sadzeniu i pielęgnacji iglaków. Nie wiem, czy gołębie nie zrobią sobie uczty ze świeżo wysianej trawy, ale wiem, że zmęczenie, jakie mnie ogarnia powstało w dobrej sprawie i wierzę, że zaprocentuje na przyszłość.

Kocham wiosnę i nie ważne, że nawet w końcach włosów mam kurz po zamiataniu starych chodniczków.

Biryani to idealne danie dla osób, które cenią sobie kuchnię orientalną i jednocześnie nie mają zbyt wiele czasu na przygotowanie pełnowartościowego posiłku dla całej rodziny. W tym przypadku wystarczy zaledwie 30 minut.

Składniki:

około 5-6 porcji

kcal:2100 B:195 W:177 T:65 (1 porcja zawiera około: 350kcal)

  • 500g piersi kurczaka
  • 200g ryżu
  • 200g czerwonej soczewicy
  • 100g suchej paprykowej kiełbasy np chorizo
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 czerwone papryki spiczaste (lub zwykłe)
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 marchewki
  • 1 łyżeczka curry indyjskiego Kamis (lub mieszanki garam masala)
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1/2 łyżeczki sambal oelek (lub ostrej papryki w proszku)
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie krok po kroku:

  • W garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę. Dodaj pokrojoną w cienkie plasterki kiełbasę i podsmaż chwilę aż wytopi się z niej tłuszcz.
  • Dodaj posiekaną w piórka cebulę, czosnek i talarki marchwi. Zeszklij.
  • Pokrojonego kurczaka w kostkę wymieszaj z indyjskim curry.
  • Dodaj do warzyw i podsmaż z każdej strony.
  • Po kilku minutach dodaj suchy ryż i soczewicę. Smaż jeszcze chwilę mieszając.
  • Wrzuć rozdrobnione pomidory, zmieloną kolendrę i pozostałe przyprawy. Podlej około 500ml gorącego bulionu lub wody.
  • Dodaj paprykę pokrojoną w paski i zamieszaj.
  • Przykryj garnek i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Zapiecz przez 20 minut.
  • Odstaw pod przykryciem na kolejne 10 minut, a następnie oprósz posiekaną natką pietruszki lub kolendry i podaj z surówką.

Smacznego!

Zdjęcie - Biryani z kurczakiem, soczewicą i słodkimi warzywami. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Kaszotto z jarmużem i pieczonym kalafiorem
1

Kaszotto z jarmużem i pieczony…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ryż z morelami

Ryż z morelami

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Ciasto czekoladowe bezglutenowe - gluten free

Ciasto czekoladowe bezglutenow…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Brownie z cukinią (level master)

Brownie z cukinią (level maste…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ciastka owsiane malinowe
2

Ciastka owsiane malinowe

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Sos boloński z porem i marchewką

Sos boloński z porem i marchew…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Przepisy z tych kategorii

Zapiekane naleśniki z serem
2

Zapiekane naleśniki z serem

Patrycja Patrycja
Simply Food

Szybkie ciasto z borówkami i kruszonką
1

Szybkie ciasto z borówkami i k…

aronia aronia
Wiem co jem

Siekane kotlety z indykiem i botwinką
2

Siekane kotlety z indykiem i b…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów
2

Zupa pomidorowa ze świeżych po…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Surówka z selera, marchewki i pora
3

Surówka z selera, marchewki i…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Gulasz wieprzowy z papryką, ogórkiem kiszonym i pieczarkami
2

Gulasz wieprzowy z papryką, og…

Beti Beti
kruche babeczki