Bigos


W czasach gdy nie było lodówek, zrobienie bigosu oznaczało przedłużenie trwałości mięsa. Po świniobiciu robiono kiełbasy i wędzonki, a resztki gotowano z ulubionym warzywem Słowian, czyli kapustą. Gotowy bigos wkładano do specjalnej beczki (faski) i zakopywano w ziemi. W taki sposób bigos mógł być przechowywany kilka miesięcy.
Bigos, jak chyba każda tradycyjna potrawa, ma tyle wersji ilu kucharzy. Każdy ma własny sposób na połączenie kapusty, mięsa, kiełbasy i innych dodatków tak, aby finalnie powstał idealny bigos. Powinien być dość kwaśny, aromatyczny, z dodatkiem wędzonych śliwek, leśnych grzybów i czerwonego, wytrawnego wina. Najważniejszym etapem przygotowania bigosu jest jego gotowanie. Im dłużej trwa, tym lepszy efekt uzyskamy. A wy, jaki macie patent na przygotowanie idealnego bigosu?
Zdjęcie - Bigos - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
1,5 kg kapusty kiszonej
750 g kapusty białej
500 g wołowiny
500 g wieprzowiny (np łopatki)
500 g kiełbasy myśliwskiej lub jałowcowej
250 g boczku wędzonego
2 cebule
2 jabłka
15 suszonych śliwek, najlepiej wędzonych
duża garść suszonych grzybów
1 puszka pomidorów
250 ml czerwonego wytrawnego wina
olej do smażenia
4 liście laurowe
6 ziarenek ziela angielskiego
5 ziaren jałowca
2 łyżki majeranku
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
sól
pieprz do smaku
Przygotowanie: Kapustę kiszoną odciskamy, kroimy i wrzucamy do dużego garnka. Stawiamy na średnim ogniu. Zalewamy wodą (około 1 litra). Kapustę białą szatkujemy i dorzucamy do kapusty kiszonej. Cebule kroimy w piórka, kiełbasę w plasterki, podsmażamy na oleju i następnie dodajemy do kapusty. Wołowinę i wieprzowinę i boczek kroimy na małe kawałki, wkładamy do brytfanki i pieczemy w piekarniku w temp. 190 st. C przez około 1 godzinę, po czym dodajemy do garnka z kapustą. Obieramy jabłka, kroimy w ćwiartki dodajemy do bigosu razem z pomidorami z puszki. Dodajemy też śliwki suszone, przyprawy i wino. Wszystko razem gotujemy na małym ogniu około 3 godzin, często mieszamy. Bigos najlepiej smakuje po 2-3 dniach, kiedy wszystkie smaki się przegryzą. Codziennie go podgrzewamy i odstawiamy w chłodne miejsce.
Zdjęcie - Bigos - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bigos - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Bigos staropolski

Bigos staropolski

aronia aronia
Wiem co jem

Bigosik z młodej kapusty
2

Bigosik z młodej kapusty

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Bigos studencki

Bigos studencki

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Bigos

Bigos

Qchnia24 Qchnia24
Qchnia24

Bigos staropolski

Bigos staropolski

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Bigos  tradycyjny

Bigos tradycyjny

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

Przepisy z tych kategorii

Karkówka po cygańsku
2

Karkówka po cygańsku

Patrycja Patrycja
Simply Food

Schab w sosie z dodatkiem suszonych pomidorów i mleczka kokosowego
2

Schab w sosie z dodatkiem susz…

Kasia Kasia
Kuchnia na 5

Pulpeciki w sosie koperkowym

Pulpeciki w sosie koperkowym

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Roladki z farszem warzywnym
1

Roladki z farszem warzywnym

Patrycja Patrycja
Simply Food

Pieczone szparagi w boczku
1

Pieczone szparagi w boczku

aronia aronia
Wiem co jem

"Mrówki "

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie