Bigos


W czasach gdy nie było lodówek, zrobienie bigosu oznaczało przedłużenie trwałości mięsa. Po świniobiciu robiono kiełbasy i wędzonki, a resztki gotowano z ulubionym warzywem Słowian, czyli kapustą. Gotowy bigos wkładano do specjalnej beczki (faski) i zakopywano w ziemi. W taki sposób bigos mógł być przechowywany kilka miesięcy.
Bigos, jak chyba każda tradycyjna potrawa, ma tyle wersji ilu kucharzy. Każdy ma własny sposób na połączenie kapusty, mięsa, kiełbasy i innych dodatków tak, aby finalnie powstał idealny bigos. Powinien być dość kwaśny, aromatyczny, z dodatkiem wędzonych śliwek, leśnych grzybów i czerwonego, wytrawnego wina. Najważniejszym etapem przygotowania bigosu jest jego gotowanie. Im dłużej trwa, tym lepszy efekt uzyskamy. A wy, jaki macie patent na przygotowanie idealnego bigosu?
Zdjęcie - Bigos - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
1,5 kg kapusty kiszonej
750 g kapusty białej
500 g wołowiny
500 g wieprzowiny (np łopatki)
500 g kiełbasy myśliwskiej lub jałowcowej
250 g boczku wędzonego
2 cebule
2 jabłka
15 suszonych śliwek, najlepiej wędzonych
duża garść suszonych grzybów
1 puszka pomidorów
250 ml czerwonego wytrawnego wina
olej do smażenia
4 liście laurowe
6 ziarenek ziela angielskiego
5 ziaren jałowca
2 łyżki majeranku
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
sól
pieprz do smaku
Przygotowanie: Kapustę kiszoną odciskamy, kroimy i wrzucamy do dużego garnka. Stawiamy na średnim ogniu. Zalewamy wodą (około 1 litra). Kapustę białą szatkujemy i dorzucamy do kapusty kiszonej. Cebule kroimy w piórka, kiełbasę w plasterki, podsmażamy na oleju i następnie dodajemy do kapusty. Wołowinę i wieprzowinę i boczek kroimy na małe kawałki, wkładamy do brytfanki i pieczemy w piekarniku w temp. 190 st. C przez około 1 godzinę, po czym dodajemy do garnka z kapustą. Obieramy jabłka, kroimy w ćwiartki dodajemy do bigosu razem z pomidorami z puszki. Dodajemy też śliwki suszone, przyprawy i wino. Wszystko razem gotujemy na małym ogniu około 3 godzin, często mieszamy. Bigos najlepiej smakuje po 2-3 dniach, kiedy wszystkie smaki się przegryzą. Codziennie go podgrzewamy i odstawiamy w chłodne miejsce.
Zdjęcie - Bigos - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bigos - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Pot pie z grzybami, gulasz grzybowy zapiekany pod ciastem francuskim
1

Pot pie z grzybami, gulasz grz…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Pierogi z batatami i kurkami
1

Pierogi z batatami i kurkami

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Pierogi z kurkami, serem mascarpone i chipsami z szałwii

Pierogi z kurkami, serem masca…

food² food²
Food Square

Kurki, karczochy i kasza

Kurki, karczochy i kasza

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Placki ziemniaczane z kurkami i boczkiem z kwaśną śmietaną

Placki ziemniaczane z kurkami…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Gulasz z boczniakami
1

Gulasz z boczniakami

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

Naleśniki z serkiem i śliwkami

Naleśniki z serkiem i śliwkami

figmara figmara
figowe smaki

Pankejki ze śliwkami w porto

Pankejki ze śliwkami w porto

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Błyskawiczne ciasto ze śliwkami
1

Błyskawiczne ciasto ze śliwkam…

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Korzenne powidła śliwkowe z migdałami i koniakiem. Bez cukru!

Korzenne powidła śliwkowe z mi…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Muffiny ze śliwkami
1

Muffiny ze śliwkami

Beti Beti
kruche babeczki

Czekoladowe pancakes z gorącymi śliwkami

Czekoladowe pancakes z gorącym…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj