Bibimbap - kolorowa miska ryżu
Bibimbap, najpopularniejsze koreańskie danie rozpoznawalne na 4 kontynentach. Zabawnie brzmiąca nazwa oznacza dosłownie: mieszany ryż. Jest to po prostu miska ryżu podana z różnymi dodatkami warzywnymi, mięsem i jajkiem, a w wersji wegeteriańskiej z tofu, do tego sos przygotowanym na bazie ostrej pasty - gochujang.
Danie wymaga trochę czasu i uwagi, na pewno nie przygotujesz go na szybko. Składa się z wielu komponentów, jak puzzle. Każdy dodatek wymaga odmiennego potraktowana i różnych przypraw, ale podczas jedzenia danie zaskakuje znakomitym smakiem, a co kęs to inny smak.
W Korei cała rodzina przygotowuje bibimbap, dlatego musisz przygotować się logistycznie do wykonania tego zadania.
Najlepiej włączyć piekarnik na 50`C, przygotować naczynie lub małą blaszkę i kolejno przygotowywane komponenty odkładać do piekarnika, by nie wystygły, na koniec złożyć całe danie w miseczkach do podania.
Danie podaje się układając na ryżu wszystkie skladniki obok siebie, a jedzący sam miesza je na talerzu.
W oryginale bibimbap podaje się w glinianych, gorących naczynikach z surowym jajkiem, które pod wpływem temperatury się ścina. Jako alternatywe można podać na koniec sadzone jajko, choć nie jest to konieczne. I bez jajka danie jest pożywne i bardzo syte.
Bibimbap przygotowałam z mielonego mięsa z udźca indyczego, bardzo nam smakowało. W oryginale występuje mięso wołowe. W doborze składników istnieje całkowita dowolność.
Skladniki:
120 g naturalnego ryżu
250 g mielonego mięsa
100 g świeżych grzybów shiitake
1/2 ogórka sałatkowego
1 łyżka cukru/miodu
2 łyżki octu jabłkowego
125 g szpianaku/roszponki
1 łyżka tahini
6 łyżeczek oleju sezamowego
3 łyżki nasion sezamu
1 marchewka
3 cebulki ze szczypiorem
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki pasty chili (np. Sambal Oelek)
Wykonanie:
- ryż ugotować wg wskazań na opakowaniu. Ugotowany ryż odstawić do piekarnika, by czekał w cieple na resztę składników
- ogórka przeciąć na pół, miękki miąższ z pestkami usunąć przy pomocy łyżeczki. Ogórka pokroić w drobną kostkę. 2 łyżki gorącej wody wymieszać z 1 łyżką cukru/miodu, dodać 1 łyżkę octu jabłkoweo i szczyptę soli. Ogórki wymieszać z dressingiem i odstawić, by przeszły smakiem
- szpinak lub roszponkę umyć, odwirować w suszarce. Jeśli używasz szpinaku pokroić go, następnie poddusić na małym ogniu, na patelni. Dodać 1 łyżkę tahini, 1 łyżeczke oleju sezamowego, wmieszać 1 łyżkę nasion sezamu i szczyptę soli. Szpinak zdjąć z patelni, przykryć i odstawić do piekarnika
- marchewkę zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Posmażyć na patelni z 1 łyżeczką oleju sezamowego i szczyptą cukru. Dodać soli i pieprzu do smaku. Zdjąć z patelni i dołożyć do piekarnika
- cebulkę razem ze szczypiorkiem pokroić w krążki i podsmażyć na 2 łyżeczkach oleju sezamowego, dodać mięso, 1 łyżkę sosu sojowego i smażyć do zrumienienia. Gotowe zdjąć z patelni i umieścić w piekarniku
- na tej samej patelni podsmażyć pokrojone w paski grzyby shiitake. Odłożyć do piekarnika
- z reszty składników przygotować dressing. 2 łyżki sosu sojowego wymieszać z 2 łyżeczkami pasty chili (uwaga, ostra!), 2 łyżeczkami oleju sezamowego, 1 łyżką wody, 1 łyżką octu jabłkowego, dokładnie wymieszać. Przelać do miseczki i podać do ryżu z warzywami
- miseczki napełnić ryżem. Wszystkie przygotowane komponenty dania ułożyć w miseczce nie mieszając składników. Oprószyć resztą nasion sezamu i podawać skropione przygotowanym dressingiem