Biała kiełbasa zapiekana z jabłkami i cebulą

Biała kiełbasa zapiekana z jabłkami i cebulą

 

Zdjęcie - Biała kiełbasa zapiekana z jabłkami i cebulą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Uwielbiam dania, które robią się same. Ta zapiekana biała kiełbasa właśnie do takich należy. Jest nie tylko wyjątkowo pyszna, ale z jej przygotowaniem poradzi sobie nawet (małe) dziecko.

Przepis - Wydrukuj przepis

Cały urok tego dania (które swoją drogą serwować lubię szczególnie na Wielkanoc, bo nie zabiera mi cennego czasu w kuchni;) wynika z tego, że wszystkie składniki trafiają równocześnie do piekarnika. I tyle, reszta robi się sama.

Do podlania białej kiełbasy wykorzystuję sok jabłkowy (najbardziej lubię ten tłoczony) lub cydr (najchętniej wytrawny). W obu wersjach danie smakować będzie świetnie!

Dodatki to cebula (najchętniej czerwona, bo po prostu ładniej wygląda:), ćwiartki jabłek (sugeruję użyć gatunków raczej twardych, aby się nie rozpadły w trakcie pieczenia). Całość doprawiam odrobiną świeżo mielonego pieprzu, gałką muszkatołową, tradycyjnie liściem laurowym. Świetnie sprawdzi się tu tez dodatek tymianku, rozmarynu lub majeranku.

Białą kiełbasę zapiekam najpierw przez ok. kwadrans pod przykryciem, a następnie danie odkrywam i przypiekam, aby wierzch apetycznie się zarumienił.

Zdjęcie - Biała kiełbasa zapiekana z jabłkami i cebulą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zebrany na danie brytfanki sos podaję do puree ziemniaczanego. Jeśli macie ochotę, możecie sos zlać z naczynia do zapiekania i zagęścić (mąką ziemniaczaną lub zasmażką), aby nie był zbyt rzadki.

Proporcje tego dania dobierać możecie w zasadzie dowolnie. Jedno jabłko czy cebula więcej/mniej naprawdę niewiele tu zmieni- takie to fajne danie! :)

Zdjęcie - Biała kiełbasa zapiekana z jabłkami i cebulą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • biała kiełbasa - ok. 10 szt, surowa
  • cebula czerwona - 3 szt
  • jabłko - 3 szt
  • sok jabłkowy - 3/4 szklanki (lub cydr)
  • świeży tymianek, rozmaryn... - kilka gałazek
  • pieprz - świeżo mielony
  • gałka muszkatołowa - ok. 1/4 łyżeczki
  • liść laurowy - 3 szt

Przygotowanie: Przepis - Wydrukuj przepis

  1. Jabłka oczyść, podziel na ćwiartki.
  2. Cebule obierz, pokrój na ósemki.
  3. W naczyniu do zapiekania ułóż białą kiełbasę.
  4. Wokół kiełbasy ułóż dodatki: jabłka, cebulę, liście laurowe.
  5. Danie podlej sokiem jabłkowym, a następnie oprósz pieprzem i mieloną całką muszkatołową.
  6. Na wierzchu ułóż gałązki ziół.
  7. Naczynie do zapiekania zamknij (lub owiń folią aluminiową) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC na 15 minut.
  8. Po tym czasie odkryj brytfankę i zapiekaj przez kolejnych ok. 15-20 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni, a warzywa i owoce będą miękkie. Możesz dodatkowo na tym etapie skropić wierzch dania oliwą, aby przyspieszyła zapiekanie składników.

Kategorie przepisów