Beztłuszczowe muffiny z rabarbarem
Kochamy rabarbar! Dodajemy go do różnych potraw, ale oczywiście nie ma to jak ciasto z rabarbarem. Dzisiaj postawiłam na muffiny. Pierwsza porcja zniknęła w kilka minut, następna już siedzi w piekarniku:)
Skorzystałam z mojego podstawowego przepisu na muffinki, jednak nie dodałam wcale tłuszczu i zamieniłam część mąki pszennej na jęczmienną, ale tutaj jest duża dowolność. Możecie użyć różnych mąk, polecam również orkiszową:)
Składniki:
Suche
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki jęczmiennej
0,5 szklanki cukru trzcinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mokre
1 szklanka mleka
1 jajko
Dodatkowo
1-2 łodygi rabarbaru
Sposób wykonania:
Do składników suchych dodałam mokre i lekko wymieszałam łyżką. Formę na muffinki wyłożyłam papilotkami i do każdej nakładałam porcje ciasta. Wierzch posypałam obranym i pokrojonym w cienkie plasterki rabarbarem.
Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.
Rabarbar można też przed dodaniem do ciasta obtoczyć w cynamonie lub gotowe muffiny oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.