Bezglutenowy sernik z jagodami

Bezglutenowy sernik z jagodami


Zdjęcie - Bezglutenowy sernik z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Sezon wakacyjny żegnam w tym roku takim oto sernikiem.Waniliowa masa serowa posypana jagodami, a to wszystko na spodzie z bezglutenowego ciasta. Pyyszne :)
Zdjęcie - Bezglutenowy sernik z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Bezglutenowy sernik z jagodami/ przepis własny, składniki na tortownicę o średnicy 22 cm/
Spód:

-200 g mieszanki mąk bezglutenowych ( u mnie była to: 80 g ryżowej, 40 g kukurydzianej, 40 g ziemniaczanej i 40 g z amarantusa)

- 125 g miękkiego masła (można je zastąpić płynnym olejem kokosowym)

- 30 g (2 łyżki) cukru waniliowego

- 1 łyżka lodowatej wody

- szczypta soli

masa:

- 500 g zmielonego dwukrotnie półtłustego twarogu

- 1 jajko

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

-80 g cukru pudru

- 1 łyżeczka esencji waniliowej (domowej roboty, kliknij po przepis)

wierzch:

- garść świeżych jagód

Masło (lub olej) posiekaj nożem razem z mąką, solą, cukrem i wodą.Zagnieć ciasto, zawiń w folię i odstaw na minimum 1 h do lodówki.Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wylep nim dno tortownicy o średnicy 22 cm.Tak przygotowany spód podpiecz na złoty kolor (około 13 minut) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, bez termoobiegu.Jajko zmiksuj z cukrem pudrem, dodaj zmielony twaróg i nadal miksując wsyp mąkę ziemniaczaną.Dolej ekstrakt waniliowy i ponownie zmiksuj.Gdy masa będzie gładka wlej ją na przygotowany wcześniej spód.Jagody umyj, sprawdź uważnie, czy nie ma wśród nich żadnych zanieczyszczeń i posyp nimi wierzch sernika.Piekarnik rozgrzej do temp. 120 stopni C i piecz w nim ciasto przez około 60 minut. Przed podaniem dokładnie wystudź ( najlepiej ok. 12 h).
Smacznego!:)
Zdjęcie - Bezglutenowy sernik z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Bezglutenowy sernik z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Bezglutenowy sernik z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Śledź mój profil na Facebooku i Instagramie!
______________________________♥____________________________

Kategorie przepisów