Bezglutenowy sernik z jagodami
Sezon wakacyjny żegnam w tym roku takim oto sernikiem.Waniliowa masa serowa posypana jagodami, a to wszystko na spodzie z bezglutenowego ciasta. Pyyszne :)
Bezglutenowy sernik z jagodami/ przepis własny, składniki na tortownicę o średnicy 22 cm/
Spód:
-200 g mieszanki mąk bezglutenowych ( u mnie była to: 80 g ryżowej, 40 g kukurydzianej, 40 g ziemniaczanej i 40 g z amarantusa)
- 125 g miękkiego masła (można je zastąpić płynnym olejem kokosowym)
- 30 g (2 łyżki) cukru waniliowego
- 1 łyżka lodowatej wody
- szczypta soli
masa:
- 500 g zmielonego dwukrotnie półtłustego twarogu
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
-80 g cukru pudru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej (domowej roboty, kliknij po przepis)
wierzch:
- garść świeżych jagód
Masło (lub olej) posiekaj nożem razem z mąką, solą, cukrem i wodą.Zagnieć ciasto, zawiń w folię i odstaw na minimum 1 h do lodówki.Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wylep nim dno tortownicy o średnicy 22 cm.Tak przygotowany spód podpiecz na złoty kolor (około 13 minut) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, bez termoobiegu.Jajko zmiksuj z cukrem pudrem, dodaj zmielony twaróg i nadal miksując wsyp mąkę ziemniaczaną.Dolej ekstrakt waniliowy i ponownie zmiksuj.Gdy masa będzie gładka wlej ją na przygotowany wcześniej spód.Jagody umyj, sprawdź uważnie, czy nie ma wśród nich żadnych zanieczyszczeń i posyp nimi wierzch sernika.Piekarnik rozgrzej do temp. 120 stopni C i piecz w nim ciasto przez około 60 minut. Przed podaniem dokładnie wystudź ( najlepiej ok. 12 h).
Smacznego!:)
Śledź mój profil na Facebooku i Instagramie!
______________________________♥____________________________