Bezglutenowy mazurek z bakaliami i bezą

Bezglutenowy mazurek z bakaliami i bezą

Zdjęcie - Bezglutenowy mazurek z bakaliami i bezą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bezglutenowy mazurek z bakaliami i bezą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bezglutenowy mazurek z bakaliami i bezą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bezglutenowy mazurek z bakaliami i bezą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bezglutenowy mazurek z bakaliami i bezą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Składniki:

  • 115 g drobnego cukru
  • 80 g mąki jaglanej
  • 80 g mielonych orzechów arachidowych (mąki orzechowej)
  • 80 ml zimnej wody
  • 80 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 50 g czekolady
  • 30 g rodzynek
  • 30 g płatków migdałów
  • 15 g mąki ziemniaczanej
  • 15 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 jajka

Przygotowanie:

Kruche ciasto bezglutenowe:

Mąkę jaglaną i orzechową mieszamy z 15 g cukru i mąką ziemniaczaną. Dodajemy 2 żółtka i olej. Siekamy nożem do uzyskania kruszonki.

Stopniowo dolewamy wodę, do uzyskania konsystencji kruchego ciasta. Zawijamy w folię i schładzamy 30 minut.

Schłodzonym ciastem wykładamy dno formy o średnicy ok. 23 cm. Brzegi lekko unosimy do góry. Podpiekamy ciasto przez 10 minut w temp. 190ºC.

 

Beza:

Białka ubijamy na sztywno. Do piany stopniowo dodajemy 100 g cukru, nie przerywając ubijania.

Do ubitej bezy dodajemy rodzynki, migdały i skórkę pomarańczową. Delikatnie mieszamy.

Bezę wykładamy na podpieczony spód i pieczemy około 20 min. w temp. 160 ºC.

 

Studzimy i polewamy roztopioną czekoladą.

 

Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl/

Kategorie przepisów