Bezglutenowy chleb ziemniaczany z czarnuszką
PDF Button
Całkiem niezły bezglutenowy chlebek, długo zachowuje świeżość i się nie kruszy. Jest miękki i wilgotny dzięki ziemniakom. Polecam dla bezglutenowców. Jest to zmodyfikowany przepis z tej strony. Do przygotowania w piekarniku.
Ziemniaki tłuczemy na gładką masę, tak aby nie było grudek. Do miski przesiewamy wszystkie mąki, dodajemy cukier, oliwę oraz sól i wodę. Mieszamy, dodajemy ziemniaki oraz drożdże. Zagniatamy plastyczne ciasto, o konsystencji plasteliny.
Formę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy olejem i posypujemy mąką (ja użyłam naczynia żaroodpornego). Ciasto wkładamy do formy, obsypujemy czarnuszką. Nagrzewamy piekarnik do 200 st.C, pieczemy przez 40 minut. Po upieczeniu formę wyciągamy z piekarnika. Po upływie pół godziny, wyciągamy chleb z formy, studzimy na kartce. Przechowujemy w płóciennej torbie.
Smacznego!