Bezglutenowe tartaletki z kremem i owocami

Zdjęcie - Bezglutenowe tartaletki z kremem i owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Jesteś na diecie bezglutenowej?W takim razie mam dzisiaj dla Ciebie super przepis na pyszne babeczki! A jeśli.. wcale nie musisz ograniczać glutenu, to też Ci go polecę.Na szczęście wśród bliskich mi osób nikt nie musi być na tak restrykcyjnej diecie, ale.. nie zmienia to faktu, że czasem warto wprowadzić nowe smaki. Wszyscy próbujący je byli zgodni co do jednego- taka wersja tartaletek była zdecydowanie bardziej orzechowa, lżejsza i oczywiście mega pyszna. Na wiosnę jak znalazł!:)
Zdjęcie - Bezglutenowe tartaletki z kremem i owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Bezglutenowe tartaletki z kremem i owocami( 10 sztuk)
krem:

- 250 ml mleka 3.2 %

- 3 żółtka

-63 g drobnego cukru

-20 g mąki bezglutenowej

-pół laski wanilii rozciętej wzdłuż

-trochę cukru pudru lub masła

ciasto:

- 3/4 szklanki mieszanki mąk bezglutenowych ( u mnie: migdałowa i ryżowa)

- 1/4 szklanki zmielonych w blenderze orzechów pistacjowych

- 100 g masła

- 1 żółtko

- 2 łyżki cukru pudru

- szczypta soli

dekoracja:

-kiwi- brzoskiwnie

- kwiatki bratka ogrodowego

dodatkowo:
- 1 łyżka zmielonych orzechów pistacjowych
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka cukru pudru
Z mąki, zmielonych pistacji, cukru, masła, soli i jednego żółtka zagniatamy jednolite ciasto.Zawijamy je w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 1h.Po tym czasie wyjmujemy je, rozwałkujemy na stolnicy i wykrawamy 10 kółek za pomocą szklanki.Foremki do tartaletek smarujemy masłem, posypujemy zmielonymi orzechami, wypełniamy ciastem i nakłuwamy widelcem.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopniu C. około 15- 18 minut.Studzimy i wyjmujemy z foremek.Roztrzepujemy w misce żółtka z jedną trzecią cukru do uzyskania konsystencji rzadkiego kremu. Dodajemy mąkę i mieszamy trzepaczką, aż się całkowicie wchłonie.W rondelku podgrzewamy mleko z resztą cukru i połową laski wanilii. Gdy tylko mleko zacznie się gotować, wlewamy je do żółtek, jednocześnie mieszając.Gdy składniki się dobrze połączą, przelewamy wszystko z powrotem do rondla.Na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając trzepaczką. Gotujemy przez 2 minuty, bez przerwy mieszając, następnie przelewamy do miski i wyjmujemy laskę wanilii.Aby zapobiec powstaniu kożucha, posypujemy po wierzchu cukrem pudrem. Przekładamy krem do szprycy i wypełniamy nim kruche spody babeczek.Owoce myjemy. Kiwi i brzoskiwnie obieramy. Kroimy w plasterki i dekorujemy. Na samym końcu wierzch każdej babeczki wykańczamy kwiatkiem.Smacznego!
Zdjęcie - Bezglutenowe tartaletki z kremem i owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Śledź mój profil na Facebooku i Instagramie!
______________________________♥____________________________

Przepisy z tych kategorii

Eklerki
1

Eklerki

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Super proste placuszki

Super proste placuszki

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Babeczki jabłkowe z migdałami i cynamonem

Babeczki jabłkowe z migdałami…

Beti Beti
kruche babeczki

Karpatka z kremem budyniowym
2

Karpatka z kremem budyniowym

KuchniaWeDwoje KuchniaWeDwoje
Kuchnia We Dwoje

Chleb żytni na zakwasie

Chleb żytni na zakwasie

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

Ciasto z kasztanami, wiśniami i kruszonką. Nie tylko dla zakochanych
2

Ciasto z kasztanami, wiśniami…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Przepisy z tych kategorii

Lany chrust – faworki – szybka słodka przekąska
2

Lany chrust – faworki – szybka…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Kokosowe serduszka
1

Kokosowe serduszka

montka montka
cukierenka

Chrust Neli Rubinstein
1

Chrust Neli Rubinstein

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Ptysie z bitą śmietaną i malinami
1

Ptysie z bitą śmietaną i malin…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Makaroniki malinowe z hibiskusem (w wersji mini)
1

Makaroniki malinowe z hibiskus…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Kruche babeczki z czekoladą i bezą

Kruche babeczki z czekoladą i…

ilovebake ilovebake
I Love Bake