Bezglutenowe racuchy z jabłkami
Bezglutenowe!
Niesamowicie delikatne , puszyste i lekkie!
Smażone bez tłuszczu …. z dodatkiem jabłek i płatków owsianych są fantastycznym pomysłem na zdrowe i lekkie śniadanie.
Wspomagają przemianę materii i sycą na długie godziny.
Śmiało mogą sięgać po nie osoby będące na diecie!
Spróbujcie … a zakochacie się w nich od 1 kęsa!
Polecam!
SKŁADNIKI:
( 2 porcje )
* mąka ryżowa – 70 g
* mąka kukurydziana – 50 g
* płatki owsiane (bezglutenowe) – 40 g
* świeże drożdże – 12 g
* cukier – 2 łyżki
* duże jajko – 1 szt
* mleko – 3/4 szkl
* jabłko – 2 szt
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Mleko podgrzewamy , a następnie 0,5 szklanki mieszamy z pokruszonymi drożdżami i cukrem.
Odstawiamy w ciepłe miejsce , by pracowały.
Mąkę kukurydzianą i ryżową przesiewamy , dodajemy płatki owsiane, zalewamy pozostałym mlekiem i przygotowanymi drożdżami.
Wbijamy jajko , dokładnie mieszamy i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30-40 min.
Jabłka obieramy , kroimy na małe kawałeczki, a następnie dodajemy do wyrośniętego ciasta.
Rozgrzewamy patelnię ( jeśli mamy teflonową nie musimy używać oleju , a jeśli zwykłą posmarujemy jej dno odrobiną tłuszczu ).
Smażymy z dwóch stron na złoty kolor ( lepiej dłużej , na wolnym ogniu ).
Podajemy z cukrem pudrem!
Smacznego!