Bezglutenowe pancakes marchewkowe z owocami leśnymi
Ajj, nawet nie wiecie jak bardzo się cieszę, że tak podoba Wam się nowy dział z przepisami bezglutenowymi, wegańskimi i fit!
Dziś mam dla Was kolejne smakołyki!
Tym razem zapraszam na pyszne bezglutenowe i bezlaktozowe pancakes z owocami!
Ja zajadałam je z jeżynami, Wy śmiało możecie dodać swoje ulubione.
Pancakes są delikatne, lekkie i niesamowicie smaczne.
Są świetnym pomysłem zarowno na leniwe śniadanie, słodki obiad albo podwieczorek.
Posmakują zarówno dzieciom jak i dorosłym i z całą pewnością będą się po nich oblizywać rownież ci, którzy na diecie bezglutenowej wcale nie są.
Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( ok. 15 szt )
* mąka ryżowa – 140 g
* duże jajko – 1 szt
* mała marchew – 1 szt
* mleko bezlaktozowe – 400 ml
* cukier trzcinowy – 2 łyżki
* sól – 1 szczypta
* olej kokosowy do smażenia
DODATKOWO:
owoce leśne / jeżyny + cukier do karmelizowania
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Marchew, mąkę, mleko, cukier oraz szczyptę soli umieszczamy w blenderze -i dokładnie ze sobą miksujemy ( ciasto ma mieć konsystencję taką samą jak klasyczne ciasto naleśnikowe – w razie potrzeby dosypujemy mąkę ).
Smażymy niewielkie placuszki na patelni natłuszczonej olejem kokosowym ( natłuszczamy delikatnie przed każdą porcją placuszków ).
Podajemy na gorąco ze smażonymi z cukrem jeżynami na gorąco.
Smacznego!