Bezglutenowe marmurkowe ciasteczka z migdałami
W okolicach Adwentu zamieniam się w prawdziwego ciasteczkożercę.Mam ochotę wypróbować wszystkie przepisy świata na te drobne, kruche wypieki.Ze wszystkich stron kuszą mnie piękne fotografie i smaczne przepisy.Począwszy od słodkich, kojarzących się ze śniegiem i Świętym Mikołajem Linzer Cookies, poprzez treściwe i nasycone miodem prawdziwie polskie pierniczki a skończywszy na leciutkich jak piórko migdałowych gwiazdkach Zimsterne.Poniżej podaję prosty przepis na bezglutenowe marmurkowe ciasteczka, one w tym roku oficjalnie otwierają sezon okołoświątecznych wypieków :)
Bezglutenowe marmurkowe ciasteczka z migdałami/ przepis własny, składniki na 40 ciasteczek/
- 230 g mieszanki mąki bezglutenowej (u mnie: 100 g mąki ryżowej, 100 g mąki ziemniaczanej oraz 20 g mąki amarantusowej oraz
10 g bezglutenowego budyniu w proszku)
- 100 g zimnego masła
- 4 płaskie łyżki drobnego ksylitolu
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (domowej roboty)
- 4 kosteczki bezglutenowej gorzkiej czekolady
- szczypta soli
dodatkowo:- migdały
Czekoladę siekam.Mąkę przesiewam do miski, dodaję proszek budyniowy, ksylitol, sól, wbijam jajko oraz wrzucam kawałki zimnego masła i ekstrakt waniliowy, na samym końcu wsypuję posiekane kosteczki czekolady.Zagniatam dłońmi zwarte ciasto.Zawijam ciasto w folię spożywczą i wkładam na 1 h do lodówki.Po tym czasie podsypuję kuchenny blat mąką amarantusową i rozwałkowuję ciasto na grubość około 3 mm, wykrawam foremkami kształty.W każde ciasteczko wbijam migdał lub migdały.Rozkładam ciasteczka na dwóch płaskich blachach od piekarnika wyłożonych pergaminem i piekę w temp. 200 stopni C. (bez termoobiegu) przez około 10 minut.Upieczone studzę na kuchennej kratce.Przechowuję w blaszanej puszce do 2 tygodni.
Smacznego!:)
Ps: Często pytacie o ten czajnik, można go dostać tu :).
Śledź mój profil na Facebooku i Instagramie!
______________________________♥_________________________