Bezglutenowe knedle ze śliwkami
 
            
 
 
 
 
 
 
 Sezon śliwkowy zawsze kojarzy mi się z knedlami ze słodką węgierką w środku, posypane cukrem i cynamonem.... Niestety na tradycyjne nie mogę sobie pozwolić więc dzisiaj w odmienionej wersji :) Bezglutenowe knedle ze śliwkami to propozycja dla tych co unikają zmodyfikowanego tworu zwanego pszenicą i glutenu. Ciasto jest jak na kluski śląskie i uważam, że to naprawdę bardzo smaczna alternatywa. Spróbujcie i przekonajcie się sami :)
 
 SKŁADNIKI:
 1 kg ziemniaków
 1 jajko
 mąka ziemniaczana
 sól
 śliwki
 cukier brązowy, cynamon
 
 
 Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Przestudź i zmiel dokładnie w maszynce lub blenderem:
 
 
 
 Śliwki pozbaw pestek.
 Przestudzone i zmiksowane ziemniaki płasko zagnieś w misce i podziel nożem na 4 części. Wyjmij jedną część i w jej miejsce wsyp mąkę tak by jej powierzchnia zrównała się z ziemniakami. Włóż wyjęte ziemniaki, dodaj jajko i zagniataj ciasto aż będzie odchodziło od ręki. W razie konieczności podsyp mąką.
 Z ciasta uformuj wałeczek i pokrój go na kawałki. Każdy spłaszcz na dłoni, ułóż na nim śliwkę, a do środka wsyp pół łyżeczki brązowego cukru. Dokładnie sklej.
 
 
 
 Przygotowane knedle wrzucaj do wrzącej, lekko posolonej wody. Gdy wypłyną gotuj jeszcze 2 minuty i delikatnie wyjmuj łyżką cedzakową. 
 Podawaj posypane brązowym cukrem i cynamonem.
 
 Smacznego :)
 
 
 
 
            