Bezglutenowe jogurtowe ciasto z porzeczkami (z mąki jaglanej i kukurydzianej)
Bezglutenowe ciasto z mąki jaglanej i kukurydzianej. Na jogurcie, z niewielkim dodatkiem masła i odrobiną cukru. Na wierzchu są białe porzeczki, ale każde inne ulubione owoce na pewno się sprawdzą. Ciasto jest wilgotne i delikatne w smaku. Przed podaniem można je posypać cukrem pudrem lub po prostu cukrem trzcinowym. Teraz, kiedy wieczory chłodniejsze, można w końcu coś upiec. Zapraszam!
Bezglutenowe jogurtowe ciasto z porzeczkami (z mąki jaglanej i kukurydzianej)
/kwadratowa blacha o boku 23 cm/
130g mąki jaglanej
110g mąki kukurydzianej
1/4 szklanki cukru trzcinowego
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
180g jogurtu naturalnego
60g masła
3 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
200g - 250g ulubionych owoców (ja użyłam białych porzeczek)
do podania: cukier puder lub cukier trzcinowy
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej!
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. W jednej misce wymieszać obie mąki. Dodać cukier trzcinowy i waniliowy, proszek do pieczenia oraz sodę. Wszystko razem wymieszać i odstawić.
Masło rozpuścić i ostudzić. Kiedy będzie zimne, wymieszać je dokładnie z jogurtem i żółtkami. Wymieszać odstawione wcześniej suche składniki z mokrymi na gładką masę.
Białka ubić na sztywną pianę. Następnie ostrożnie wmieszać je do wcześniej przygotowanego ciasta.
Masę przełożyć do blaszki, posypać owocami i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut. Najlepiej sprawdzać patyczkiem, czy jest już suche i upieczone. Wyjąć i ostudzić. Przed podaniem posypać cukrem. Smacznego!