Bezglutenowa szarlotka z mąki owsianej
Witam Was w Nowym Roku na słodko. Składam Wam najserdeczniejsze życzenia noworoczne.
Do ciasta użyłam mąki bezglutenowej kupionej w specjalistycznym sklepie. Można zrobić z każdą mąką pszenną, żytnią. Ciasto nie jest słodkie, jego słodycz zależy od Was. Ja jestem zwolenniczką średnio słodkich ciast.
Ciasto kruche nauczyłam się z programu Jacques Pepin i od tego czasu wykonuję tylko to. Czyli mąka, masło, woda, odrobina wody lodowatej, cukier. Jeśli ciasto ma być wytrawne np. do quiche dodaję wtedy sól.
mąka owsiana 500 gram (Provena)
masło 200 gram
woda zimna 3 łyżki
jabłka nierozpadające się 6 sztuk ( u mnie Champion)
sok z połowy cytryny
cukier trzcinowy 1 szklanka
mielony cynamon 1 łyżeczka
kardamon 1 łyżeczka
Mąkę wyspałam do malaksera dodałam zimne masło pokrojone w grubą kostkę, dodałam łyżkę cukru i zaczęłam mieszać. Kiedy ciasto zaczęło się grudkować dodałam lodowatej wody. Uformowane ciasto przełożyłam na folię aluminiową, włożyłam do lodówki na 30 minut.
Jabłka obrałam , podzieliłam na ósemki, a ósemki na plasterki. Skropiłam sokiem z cytryny. Wsypałam cukier i cynamon.
Połowę ciasta rozwałkowałam do formy, wyłożyłam nim dno i boki, wyłożyłam jabłka, a wierzch przykryłam resztą ciasta. Można też zetrzeć na tarce o grubych oczkach. . Piec w 180 stopniach ok 60 minut.