Batony owsiane z masłem orzechowym
Dzieciom do szkoły, dorosłym na pociechę, tak można ująć cały sukces wszystkich owsianych batonów, czyli zdrowego połączenia płatków, orzechów i właściwie wszystkiego co aktualnie przetrzymuje spiżarka, z olejem kokosowym, miodem, a w tym przypadku nawet z masłem orzechowym. Tych batonów nie pieczemy więc wartości odżywcze miodu, notabene jakże cennego w obliczu zagrożenia całkowitym wyginięciem pszczół, pozostają na miejscu, a nie ulatniaja się wraz z żarem z rozgrzanego piekarnika. Olej kokosowy także warto zaangażować ten tloczony na zimno, nierafinowany. Owoce i nasiona możecie stosować zamienne, trzymajcie się jedynie proporcji, żeby batony zbytnio się nie kruszyly. Przechowujemy słodkości w lodówce w szczelnym pojemniku.
Składniki na ok 10 szt
Czas przygotowania: 45 min
3 szklanki prażonych płatków owsianych góskich
2 łyżki nasion jasnego sezamu
2 łyżki wiórków kokosowych
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżki suszonej żurawiny
2 łyżki rodzynek sułtanek
3 łyżki jagód goji
szczypta soli
200 g masła orzechowego dobrej jakości
200 ml oleju kokosowego nierafinowanego
1 łyżka miodu
Przygotowanie:
1.Płatki prażymy lekko na dużej patelni, powinny się lekkozarumienić
2. Wrondelku, na minimalnym ogniu rozpuszczamy olej kokosowy imasło orzechowe, nie podgrzewamy absolutnie, mieszamy stale i jaktylko całość się rozpuścić zdejmujemy z ognia, masa ma byćjedynie lekko ciepła
3.Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą w misce, dodajemyposiekaną czekoladę
4. Dooleju i masła dodajemy łyżkę miodu i całość przelewamy dosuchych składników, mieszamy dokładnie i przekładamy na papier dopieczenia, wyrównujemy na grubość ok 1 cm i wstawiamy dolodówki na ok 30 min, kroimy na paski i przechowujemy w pojemniku wlodówce
Udostępnij
Etykietydla dzieciNa zdrowiepłatki owsianeSłodki Kompromis Cafeśniadanieżurawina