Batony owsiane idealne! Z bananem, tahini, żurawiną i migdałami
Genialne batony owsiane. Proste w wykonaniu i przepyszne. Idealne na przekąskę do szkoły (jak ten czas szybko leci, zaraz wrzesień!), do pracy, ale i na piknik itd. Wszędzie można je zabrać. Tak jak wszystko (no prawie :)) można do nich dodać. Ja postawiłam tym razem na migdały i suszoną żurawinę, jednak mam zamiar dużo poeksperymentować z dodatkami. W każdym razie bardzo zachęcam do upieczenia!
Batony owsiane
(inspiracja - Lawendowy Dom)
/mniej więcej duża blacha/
240g płatków owsianych
5 łyżek sezamu
2 łyżki oliwy z oliwek
2 banany
3 łyżki suszonej żurawiny (dowolne suszone owoce)
3 łyżki posiekanych migdałów (dowolne orzechy, nawet więcej)
2 łyżki miodu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na patelni uprażyć sezam. Następnie zblendować go z dodatkiem oliwy na gładką pastę. Banany rozgnieść widelcem, dodać pastę sezamową, płatki owsiane, miód, proszek do pieczenia suszone owoce i orzechy. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut, żeby płatki zmiękły. Blaszkę (możemy wykorzystać mniejszą blaszkę - wtedy otrzymamy grubsze batony, lub większą - wtedy otrzymamy bardziej płaskie ciastka) wyłożyć papierem do pieczenia. Po upływie określonego czasu masę przełożyć na przygotowaną blachę i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 20 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Kiedy masa ostygnie zrobi się trochę twardsza. Wtedy pokroić. Smacznego!