Batoniki owsiane z rodzynkami i czekoladą.

Te batoniki to prawdziwa bomba energetyczna. Świetnie się sprawdzają jako drugie śniadanie do szkoły lub pracy. Są czekoladowe, słodkie i przyjemnie chrupią. W dużej swojej części składają się z płatków owsianych, o których mówi się, że odchudzają i odmładzają. Łącznie z pozostałymi dodatkami powinno więc wyjść na „zero”, także zajadajmy się nimi do woli…

Tego roku znów nie muszę przygotowywać co rano kanapek do szkoły… I wcale w tym przypadku nie znaczy, że nie jestem dobrą mamą… Przecież mogłabym, ale po co, jeśli dziecię moje nadal nie lubi kanapek. Chyba tylko dlatego, że nazywa się je kanapkami… Dla zasady.

Z tymi batonikami jest o tyle łatwiej, że wybrednej nastolatce bardzo posmakowały, a przygotować można je dużo wcześniej, zawinąć w pergamin i zamknąć w szczelnym pojemniku. Zachowają świeżość co najmniej przez tydzień.

A jak smakują do kawy… Chciałoby się powiedzieć, że to energia na cały…. A nie, to już mówi ktoś inny…

Składniki:

  • 400g płatków owsianych (górskich lub błyskawicznych)
  • 125g masła
  • 70g cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 100g gorzkiej czekolady, posiekanej w kostkę
  • 50g rodzynek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Masło, cukier i miód podgrzewałam mieszając do chwili aż powstanie gładka i jednolita masa.
  • Zdjęłam z ognia i dodałam płatki owsiane. Wymieszałam dokładnie.
  • Na koniec dodałam posiekaną czekoladę i rodzynki. Jeśli chcemy, by batoniki nie były w całości czekoladowe, a jedynie z kawałkami czekolady, musimy zaczekać aż masa owsiana przestygnie zanim dorzucimy czekoladę.
  • Na blachę (25x25cm) wyłożoną papierem do pieczenia przełożyłam masę i równomiernie rozłożyłam dociskając dokładnie do dna.
  • Piekłam około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C obserwując, czy batoniki się nie przypalają.
  • Po wyjęciu z piekarnika jeśli płatki owsiane się nieco podniosły, ponownie dociskam łyżką i jeszcze ciepłe nakrawam nożem. Po wystygnięciu są dość twarde i staje się to trudne.
  • Po wystudzeniu można schłodzić je w lodówce, by lepiej zachowywały kształt.
  • Zimne batoniki dokrawam lub przełamuję i zawijam w pergamin. Przechowuję w szczelnym pojemniku w chłodnym miejscu.

Smacznego!

Zdjęcie - Batoniki owsiane z rodzynkami i czekoladą. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Pełnoziarniste jogurtowe placuszki z czekoladą
1

Pełnoziarniste jogurtowe placu…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Rafaello na waflach + film
1

Rafaello na waflach + film

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Ekspresowe ciasto z jagodami

Ekspresowe ciasto z jagodami

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Czekoladowe pierogi z twarogiem i malinowym sosem. Lepienie z dobrą energią…

Czekoladowe pierogi z twarogie…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Brownie z awokado na mące migdałowej z borówkami
1

Brownie z awokado na mące migd…

food² food²
Food Square

Czekoladowy tort z jeżynami
1

Czekoladowy tort z jeżynami

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Przepisy z tych kategorii

Brownie z awokado na mące migdałowej z borówkami

Brownie z awokado na mące migd…

food² food²
Food Square

Rafaello na krakersach
2

Rafaello na krakersach

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Tort czekoladowo truskawkowy
1

Tort czekoladowo truskawkowy

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Pierogi z czereśniami i sosem z białej czekolady
2

Pierogi z czereśniami i sosem…

Beti Beti
kruche babeczki

Ciasto czekoladowe z malinami i kremem
4

Ciasto czekoladowe z malinami…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Sernik na zimno na spodzie brownie z galaretką i malinami
2

Sernik na zimno na spodzie bro…

food² food²
Food Square