Batoniki owsiane z rodzynkami i czekoladą.

Te batoniki to prawdziwa bomba energetyczna. Świetnie się sprawdzają jako drugie śniadanie do szkoły lub pracy. Są czekoladowe, słodkie i przyjemnie chrupią. W dużej swojej części składają się z płatków owsianych, o których mówi się, że odchudzają i odmładzają. Łącznie z pozostałymi dodatkami powinno więc wyjść na „zero”, także zajadajmy się nimi do woli…

Tego roku znów nie muszę przygotowywać co rano kanapek do szkoły… I wcale w tym przypadku nie znaczy, że nie jestem dobrą mamą… Przecież mogłabym, ale po co, jeśli dziecię moje nadal nie lubi kanapek. Chyba tylko dlatego, że nazywa się je kanapkami… Dla zasady.

Z tymi batonikami jest o tyle łatwiej, że wybrednej nastolatce bardzo posmakowały, a przygotować można je dużo wcześniej, zawinąć w pergamin i zamknąć w szczelnym pojemniku. Zachowają świeżość co najmniej przez tydzień.

A jak smakują do kawy… Chciałoby się powiedzieć, że to energia na cały…. A nie, to już mówi ktoś inny…

Składniki:

  • 400g płatków owsianych (górskich lub błyskawicznych)
  • 125g masła
  • 70g cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 100g gorzkiej czekolady, posiekanej w kostkę
  • 50g rodzynek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Masło, cukier i miód podgrzewałam mieszając do chwili aż powstanie gładka i jednolita masa.
  • Zdjęłam z ognia i dodałam płatki owsiane. Wymieszałam dokładnie.
  • Na koniec dodałam posiekaną czekoladę i rodzynki. Jeśli chcemy, by batoniki nie były w całości czekoladowe, a jedynie z kawałkami czekolady, musimy zaczekać aż masa owsiana przestygnie zanim dorzucimy czekoladę.
  • Na blachę (25x25cm) wyłożoną papierem do pieczenia przełożyłam masę i równomiernie rozłożyłam dociskając dokładnie do dna.
  • Piekłam około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C obserwując, czy batoniki się nie przypalają.
  • Po wyjęciu z piekarnika jeśli płatki owsiane się nieco podniosły, ponownie dociskam łyżką i jeszcze ciepłe nakrawam nożem. Po wystygnięciu są dość twarde i staje się to trudne.
  • Po wystudzeniu można schłodzić je w lodówce, by lepiej zachowywały kształt.
  • Zimne batoniki dokrawam lub przełamuję i zawijam w pergamin. Przechowuję w szczelnym pojemniku w chłodnym miejscu.

Smacznego!

Zdjęcie - Batoniki owsiane z rodzynkami i czekoladą. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Eklerki
1

Eklerki

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Babeczki jabłkowe z migdałami i cynamonem

Babeczki jabłkowe z migdałami…

Beti Beti
kruche babeczki

Marcepanowe babeczki z żurawiną
1

Marcepanowe babeczki z żurawin…

Beti Beti
kruche babeczki

Mini bezy z owocami i bitą śmietaną

Mini bezy z owocami i bitą śmi…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Walentynkowe czekoladowo-buraczane babeczki

Walentynkowe czekoladowo-burac…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Kokosanki (bez wyrzutów sumienia)

Kokosanki (bez wyrzutów sumien…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Deser z mascarpone, czekoladą i granatem
2

Deser z mascarpone, czekoladą…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Figa z makiem w czekoladzie
2

Figa z makiem w czekoladzie

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Wegańskie ciasto na łapu capu

Wegańskie ciasto na łapu capu

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Ciasto monte
5

Ciasto monte

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Kawa malinowo-różana z białą czekoladą
1

Kawa malinowo-różana z białą c…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Batoniki owsiane z masłem orzechowym
1

Batoniki owsiane z masłem orze…

ilovebake ilovebake
I Love Bake