Batoniki owsiane z czekoladą i tahini
Batoniki owsiane
z czekoladą i tahini
- 100g mąki owsianej
- 150 płatków owsianych
- stewia do smaku
- 15g erytrolu w proszku
- 100g masła klarowanego
- 125g czekolady 90%
- 100g tahini
- 25g sezamu
1) Wymieszać mąkę owsianą, płatki owsiane, stewię, erytrol i masło klarowane.
2) 3/4 masy przełożyć do formy 20x20cm wyłożonej papierem do pieczenia, docisnąć, wyrównać i wstawić do zamrażalnika na 15 minut.
3) Stopić czekoladę, dodać tahini i stewię i wylać na spód.
4) Pozostałą 1/4 masy owsianej wymieszać z sezamem i posypać nią warstwę czekoladową.
5) Wstawić do zamrażalnika na 45 minut. Pokroić na 16 batoników, przechowywać w lodówce.
Czas przygotowania: 1 1/4 godziny
Liczba sztuk: 16
Kaloryczność jednej sztuki: 205 kcal