Barszcz wigilijny

Zdjęcie - Barszcz wigilijny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
U mnie tradycyjnie zawsze na kolacji wigilijnej jest barszcz. Nigdy nie jadłam innej zupy. Choć Wigilia w naszej rodzinie co roku wypada u kogoś innego w domu, tak się składa, że wszyscy gotują barszczyk :) Jednak każdy troszeczkę inaczej. Taki barszcz, jak ten, który tu widzicie, przygotowuję na Wigilię ja. Jest najprostszy z możliwych. Nie ma tu kwasu buraczanego, więc nie trzeba się trudzić, by go przygotować na jakiś czas przed świętami. Barszcz zawiera wywar z grzybów suszonych, który nadaje mu TEN smak. Grzybów na wywar gotuję tyle, żeby później starczyło ich na uszka. Tak więc ten postny wigilijny barszczyk zawsze idzie w parze z uszkami:)
Barszcz wigilijny

2,5 litra wody

1 kg buraków

100 g suszonych grzybów

2 marchewki

1 pietruszka

ćwierć (lub połówka, jeśli jest mniejszy) selera

por (biała część)

3 kulki ziela angielskiego

2 listki laurowe

sok z pół cytryny

sól,

szczypta cukru do smaku


Przygotować dwa garnki. Jeden większy na zupę, a mniejszy na grzyby. Grzyby w całości zalać 2 szklankami wrzątku i gotować 20 minut na małym ogniu*. Odstawić. Wywar zachować do barszczu, a grzyby użyć jako farszu do uszek**. Do garnka na zupę wlać wodę, włożyć obrane i pokrojone na mniejsze części warzywa, ziele angielskie i listek laurowy. Zagotować. Gotować na małym ogniu około godziny. Przecedzić, dodać łyżkę soku z cytryny. Wywar z buraków połączyć z wywarem z grzybów i doprawić solą, jak trzeba to dodać jeszcze soku z cytryny i odrobinę cukru.
* grzyby można zalać wodą dzień wcześniej wieczorem i zostawić na noc, a w dniu gotowania barszczu ugotować je w tej samej wodzie, w której się moczyły. Czas gotowania – 20 minut.
** na 100 g suszonych grzybów do uszek potrzebna jest jedna średnia cebula drobno pokrojona i przysmażona na maśle, sól i pieprz do smaku. Ugotowane, pozbawione wywaru grzyby bardzo drobno kroimy i mieszamy z cebulą i przyprawami.

Przepisy z tych kategorii

Barszcz wigilijny
7

Barszcz wigilijny

kasiaC kasiaC
Pokrojone doprawione

Czerwony barszcz  wigilijny
5

Czerwony barszcz wigilijny

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Boczniaki z młodą kapustą w pomidrodach

Boczniaki z młodą kapustą w po…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Japchae

Japchae

Tyna Tyna
In cooking we trust

Pasta pieczarkowa o smaku pasztetowej

Pasta pieczarkowa o smaku pasz…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Pasta z pieczarek
1

Pasta z pieczarek

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

Przekąska z ciasta francuskiego z pieczarkami i mozzarellą
1

Przekąska z ciasta francuskieg…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ziemniaki faszerowane pieczarkami i serem
2

Ziemniaki faszerowane pieczark…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Miso ramen z boczniakami i wędzonym tofu

Miso ramen z boczniakami i węd…

food² food²
Food Square

Wiejska zapiekanka
3

Wiejska zapiekanka

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Japchae - koreański stir-fry z warzywami i makaronem z batatów
1

Japchae - koreański stir-fry z…

food² food²
Food Square

Filet z kurczaka z serem i pieczarkami
6

Filet z kurczaka z serem i pie…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu