Bao burger z korean fried chicken i kimchi

Bao burger z korean fried chicken i kimchi

Nie wiem, jak Wy, ale ja uwielbiam chińskie bułeczki gotowane na parze, znane jako bao. Dość często je robię, bo są bardzo proste w przygotowaniu i można je zaserwować na wiele różnych smakowitych sposobów. Dodatkowo mam do nich ogromny sentyment, bo przypominają nasze rodzime pampuchy i są tak cudownie puchate. 😉 Już podzieliłem się z Wami kilkoma sposobami na ich podanie, między innymi z szarpaną wieprzowiną i chrupiącym tofu. Dzisiaj proponuję kolejny w formie burgera z kurczakiem w koreańskim stylu. Jeśli kochacie azjatyckie smaki, to ten bao burger z korean fried chicken i kimchi na pewno Was zachwyci!

W tym przepisie, zamiast formować bao w tradycyjne składane placuszki, postanowiłem zrobić z nich okrągłe bułeczki, przypominające te burgerowe. Posypałem je dodatkowo czarnym sezamem. Same bao przygotowujemy z prostego ciasta drożdżowego i gotujemy w bambusowym koszyczku na parze. Jeśli jednak go nie posiadacie, to z powodzeniem można użyć sitka i ustawić go na garnku z gotującą się wodą oraz przykryć pokrywką, bądź miską.

Jeśli chodzi o same dodatki, to przygotowałem tutaj koreańskiego kurczaka. Jednakże, zamiast go panierować i smażyć na głębokim oleju tak, jak proponuję to w tym przepisie, postanowiłem wykorzystać beztłuszczową frytkownicę. Wpadłem na ten pomysł ostatnio i naprawdę jestem zachwycony efektem. Dzięki temu robi się go szybciej i jest mniej kaloryczny, a smakuje naprawdę świetnie! Udka z kurczaka najpierw wytrybowałem, pozbawiając je kości i odcinając nadmiar skóry, a następnie upiekłem w airfryerze do momentu, aż skórka była chrupiąca. Finalnie posmarowałem je marynatą na bazie pasty gochujang z dodatkiem syropu kukurydzanego, sosu sojowego, imbiru oraz czosnku i jeszcze chwilę dopiekłem. Marynata ta znana jest z wielu koreańskich przepisów, zarówno na KFC, jak i na przykład na dubu jorim. Jeśli nie posiadacie frytkownicy, to można upiec je również w piekarniku, jednakże oczywiście zajmie to więcej czasu. Szczegóły podałem w przepisie poniżej.

Mój bao burger z korean fried chicken podałem również z plasterkami świeżego ogórka, kimchi oraz prostym sosem na bazie majonezu, do którego wykorzystałem pozostałą marynatę. Samo kimchi oczywiście polecam zrobić samodzielnie – u mnie na blogu znajdziecie przepis. Jeśli jednak potrzebujecie je tylko do tego dania, to oczywiście nie ma co kombinować i kupić już gotowe. Szczególnie że coraz łatwiej można je dostać w sklepach. To tyle tytułem wstępu i mam nadzieję, że ten bao burger z korean fried chicken Was zainteresuje i postanowicie go również przygotować. Jest naprawdę pyszny! 🙂

Zdjęcie - Bao burger z korean fried chicken i kimchi - Przepisy kulinarne ze zdjęciamis

Składniki na Bao burger z korean fried chicken z kimchi:

Bułeczki bao:

  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 3,5 g drożdży instant (lub 7 g świeżych)
  • 110 ml letniej wody
  • 5 ml oleju
  • 2 łyżeczki czarnego sezamu

 

Korean fried chicken:

  • 4 udka z kurczaka, ok. 500 g
  • 2 łyżki pasty gochujang
  • 1 łyżka syropu kukurydzanego lub miodu albo syropu z agawy
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku, starte
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • sól

 

Dodatkowo:

  • 200 g kimchi
  • 1 mały ogórek szklarniowy
  • 1 łyżka majonezu

Jak przygotować Bao burger z korean fried chicken z kimchi?

Bułeczki bao

  1. Mąkę przesyp do miski, dodaj cukier, sól i drożdże instant (ze świeżych należy przygotować najpierw rozczyn). Wymieszaj.
  2. Wlej wodę oraz olej, dokładnie wymieszaj i zagnieć ciasto, aż będzie elastyczne (ok. 5 minut).
  3. Z ciasta uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.
  4. Po tym czasie ciasto zagnieć krótko ponownie i podziel na 4 równe porcje (po ok. 75-80 g każda). Uformuj z nich kule.
  5. Bułeczki bao ułóż w bambusowym koszyczku do parowania na kawałkach papieru do pieczenia. Przykryj i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. 
  6. Po tym czasie bao posmaruj przy pomocy pędzelka odrobiną wody i posyp sezamem. Koszyczek wstaw nad garnek z gotującą się wodą i paruj pod przykryciem przez 10 minut. Odstaw do wystudzenia.

 

Korean fried chicken

  1. Przygotuj marynatę, łącząc pastę gochujang z syropem kukurydzianym oraz sosem sojowym. Dodaj starty imbir oraz czosnek. Wymieszaj. Odłóż 2 łyżki marynaty.
  2. Udka z kurczaka wytrybuj, pozbawiając ich kości. Usuń nadmiar skóry i posyp je odrobiną soli.
  3. Ułóż je na kratce airfryera i piecz przez 20 minut w 180°C (można to również zrobić w piekarniku, jednakże należy wydłużyć czas do 40 minut).
  4. Gdy skórka będzie już chrupiąca, udka obróć skórą do dołu i posmaruj z wierzchu marynatą. Piecz kolejne 5 minut. Kolejno obróć je skórą do góry i ponownie posmaruj marynatą. Piecz kolejne 5 minut.

 

Składanie bao burgerów

  1. Ogórka pokrój w plasterki.
  2. Pozostałą marynatę wymieszaj z majonezem.
  3. Bułeczki bao przekrój na pół i posmaruj je sosem majonezowym. Ułóż plasterki ogórka, kolejno udka z kurczaka i nałóż porcję kimchi.

Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis? Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square Zdjęcie - Bao burger z korean fried chicken i kimchi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów