Bao burger z korean fried chicken i kimchi

Nie wiem, jak Wy, ale ja uwielbiam chińskie bułeczki gotowane na parze, znane jako bao. Dość często je robię, bo są bardzo proste w przygotowaniu i można je zaserwować na wiele różnych smakowitych sposobów. Dodatkowo mam do nich ogromny sentyment, bo przypominają nasze rodzime pampuchy i są tak cudownie puchate. 😉 Już podzieliłem się z Wami kilkoma sposobami na ich podanie, między innymi z szarpaną wieprzowiną i chrupiącym tofu. Dzisiaj proponuję kolejny w formie burgera z kurczakiem w koreańskim stylu. Jeśli kochacie azjatyckie smaki, to ten bao burger z korean fried chicken i kimchi na pewno Was zachwyci!
W tym przepisie, zamiast formować bao w tradycyjne składane placuszki, postanowiłem zrobić z nich okrągłe bułeczki, przypominające te burgerowe. Posypałem je dodatkowo czarnym sezamem. Same bao przygotowujemy z prostego ciasta drożdżowego i gotujemy w bambusowym koszyczku na parze. Jeśli jednak go nie posiadacie, to z powodzeniem można użyć sitka i ustawić go na garnku z gotującą się wodą oraz przykryć pokrywką, bądź miską.
Jeśli chodzi o same dodatki, to przygotowałem tutaj koreańskiego kurczaka. Jednakże, zamiast go panierować i smażyć na głębokim oleju tak, jak proponuję to w tym przepisie, postanowiłem wykorzystać beztłuszczową frytkownicę. Wpadłem na ten pomysł ostatnio i naprawdę jestem zachwycony efektem. Dzięki temu robi się go szybciej i jest mniej kaloryczny, a smakuje naprawdę świetnie! Udka z kurczaka najpierw wytrybowałem, pozbawiając je kości i odcinając nadmiar skóry, a następnie upiekłem w airfryerze do momentu, aż skórka była chrupiąca. Finalnie posmarowałem je marynatą na bazie pasty gochujang z dodatkiem syropu kukurydzanego, sosu sojowego, imbiru oraz czosnku i jeszcze chwilę dopiekłem. Marynata ta znana jest z wielu koreańskich przepisów, zarówno na KFC, jak i na przykład na dubu jorim. Jeśli nie posiadacie frytkownicy, to można upiec je również w piekarniku, jednakże oczywiście zajmie to więcej czasu. Szczegóły podałem w przepisie poniżej.
Mój bao burger z korean fried chicken podałem również z plasterkami świeżego ogórka, kimchi oraz prostym sosem na bazie majonezu, do którego wykorzystałem pozostałą marynatę. Samo kimchi oczywiście polecam zrobić samodzielnie – u mnie na blogu znajdziecie przepis. Jeśli jednak potrzebujecie je tylko do tego dania, to oczywiście nie ma co kombinować i kupić już gotowe. Szczególnie że coraz łatwiej można je dostać w sklepach. To tyle tytułem wstępu i mam nadzieję, że ten bao burger z korean fried chicken Was zainteresuje i postanowicie go również przygotować. Jest naprawdę pyszny! 🙂
s
Składniki na Bao burger z korean fried chicken z kimchi:
Bułeczki bao:
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 3,5 g drożdży instant (lub 7 g świeżych)
- 110 ml letniej wody
- 5 ml oleju
- 2 łyżeczki czarnego sezamu
Korean fried chicken:
- 4 udka z kurczaka, ok. 500 g
- 2 łyżki pasty gochujang
- 1 łyżka syropu kukurydzanego lub miodu albo syropu z agawy
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku, starte
- 1 łyżeczka startego imbiru
- sól
Dodatkowo:
- 200 g kimchi
- 1 mały ogórek szklarniowy
- 1 łyżka majonezu
Jak przygotować Bao burger z korean fried chicken z kimchi?
Bułeczki bao
- Mąkę przesyp do miski, dodaj cukier, sól i drożdże instant (ze świeżych należy przygotować najpierw rozczyn). Wymieszaj.
- Wlej wodę oraz olej, dokładnie wymieszaj i zagnieć ciasto, aż będzie elastyczne (ok. 5 minut).
- Z ciasta uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.
- Po tym czasie ciasto zagnieć krótko ponownie i podziel na 4 równe porcje (po ok. 75-80 g każda). Uformuj z nich kule.
- Bułeczki bao ułóż w bambusowym koszyczku do parowania na kawałkach papieru do pieczenia. Przykryj i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
- Po tym czasie bao posmaruj przy pomocy pędzelka odrobiną wody i posyp sezamem. Koszyczek wstaw nad garnek z gotującą się wodą i paruj pod przykryciem przez 10 minut. Odstaw do wystudzenia.
Korean fried chicken
- Przygotuj marynatę, łącząc pastę gochujang z syropem kukurydzianym oraz sosem sojowym. Dodaj starty imbir oraz czosnek. Wymieszaj. Odłóż 2 łyżki marynaty.
- Udka z kurczaka wytrybuj, pozbawiając ich kości. Usuń nadmiar skóry i posyp je odrobiną soli.
- Ułóż je na kratce airfryera i piecz przez 20 minut w 180°C (można to również zrobić w piekarniku, jednakże należy wydłużyć czas do 40 minut).
- Gdy skórka będzie już chrupiąca, udka obróć skórą do dołu i posmaruj z wierzchu marynatą. Piecz kolejne 5 minut. Kolejno obróć je skórą do góry i ponownie posmaruj marynatą. Piecz kolejne 5 minut.
Składanie bao burgerów
- Ogórka pokrój w plasterki.
- Pozostałą marynatę wymieszaj z majonezem.
- Bułeczki bao przekrój na pół i posmaruj je sosem majonezowym. Ułóż plasterki ogórka, kolejno udka z kurczaka i nałóż porcję kimchi.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis? Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square