Bananowa krówka bez pieczenia – ciasto w 20 minut!

Doskonale wiem, że uwielbiacie szybkie ciasta z kilku składników.

A jeszcze jak są to ciasta bez pieczenia, to już mam gwarancję, że na bank wśród Was zrobią furorę!

Tak będzie i tym razem …. i tym razem znów jest to przepis przygotowany przez moją Mamę ( jak wiecie to ostatnio Ona króluje w kuchni! ).

Bananowa krówka, tak jak pisałam powyżej, to ciasto bez pieczenia, a do jego zrobienia potrzebujecie dosłownie kilku składników.

W 20-30 minut jest gotowe ( a może nawet i mniej! )!

Połączenie kruchych herbatników z karmelową masą i lekką, waniliową można powiedzieć pianką tworzy fantastyczną całość, której żaden łasuch się nie oprze!

Ps. Ciasto przypomina popularne Banoffee w połączeniu w 3 Bitem – gorąco polecam!

Pokazane na moim Instagramie i Instastory od razu zrobiło furorę!

Zapraszam!

Zdjęcie - Bananowa krówka bez pieczenia – ciasto w 20 minut! Bananowa krówka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

https://www.instagram.com/sylwialadyga/

Zdjęcie - Bananowa krówka bez pieczenia – ciasto w 20 minut! Bananowa krówka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

* banany – 1 kg

* herbatniki – ok. 300 g

* masa krówkowa ( z puszki ) – 510 g

* śmietanka 30% słodka – 600 ml

* jogurt grecki – 400 g

* cukier puder – 6-7 łyżek

* żelatyna – 2 łyżki + 1,5 łyżeczki

* sok z cytryny – 2 łyżki

* wanilia / pasta waniliowa / esencja waniliowa – do smaku ( można pominąć )

* czekolada mleczna do posypania

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

2 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 125 ml gorącej wody, mieszamy, odstawiamy.

Na dnie blachy układamy porcje herbatników.

Przykrywamy masą krówkową ( smarujemy po całości ) – zostawiamy sobie 3 łyżki masy, które będą do warstwy krówkowej.

Przykrywamy kolejną warstwą herbatników.

Dociskamy, odstawiamy.

Obrane banany przecinamy na pół i wzdłuż na 2 części, zalewamy sokiem z cytryny ( obtaczamy ).

400 ml zimnej śmietany wlewamy do wysokiego naczynia, dodajemy cukier puder, ubijamy na sztywno.

Do ubitej śmietany w 2 partiach dodajemy jogurt grecki oraz wanilię ( miksujemy ).

* jogurt powinien być w temperaturze pokojowej.

Do ubitej masy stopniowo dodajemy wystudzoną, płynną żelatynę ( hartując wcześniej ).

Połowę masy wykładamy na herbatniki.

Układamy banany jeden obok drugiego.

Przykrywamy resztą masy śmietanowej, wstawiamy do lodówki.

Ok. 1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w 70 ml wrzątku, mieszamy, odstawiamy.

200 ml zimnej śmietany ubijamy na sztywno.

Dodajemy 3 łyżki masy krówkowej, miksujemy.

Wlewamy schłodzoną, ale płynną żelatynę ( hartując wcześniej ), dokładnie miksujemy.

Wylewamy na schłodzone ciasto, wyrównujemy.

Posypujemy tartą czekoladą.

Ostawiamy na noc do lodówki.

Smacznego!

Zdjęcie - Bananowa krówka bez pieczenia – ciasto w 20 minut! Bananowa krówka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy