Bananowa krówka bez pieczenia – ciasto w 20 minut!
Doskonale wiem, że uwielbiacie szybkie ciasta z kilku składników.
A jeszcze jak są to ciasta bez pieczenia, to już mam gwarancję, że na bank wśród Was zrobią furorę!
Tak będzie i tym razem …. i tym razem znów jest to przepis przygotowany przez moją Mamę ( jak wiecie to ostatnio Ona króluje w kuchni! ).
Bananowa krówka, tak jak pisałam powyżej, to ciasto bez pieczenia, a do jego zrobienia potrzebujecie dosłownie kilku składników.
W 20-30 minut jest gotowe ( a może nawet i mniej! )!
Połączenie kruchych herbatników z karmelową masą i lekką, waniliową można powiedzieć pianką tworzy fantastyczną całość, której żaden łasuch się nie oprze!
Ps. Ciasto przypomina popularne Banoffee w połączeniu w 3 Bitem – gorąco polecam!
Pokazane na moim Instagramie i Instastory od razu zrobiło furorę!
Zapraszam!
https://www.instagram.com/sylwialadyga/
SKŁADNIKI:
* banany – 1 kg
* herbatniki – ok. 300 g
* masa krówkowa ( z puszki ) – 510 g
* śmietanka 30% słodka – 600 ml
* jogurt grecki – 400 g
* cukier puder – 6-7 łyżek
* żelatyna – 2 łyżki + 1,5 łyżeczki
* sok z cytryny – 2 łyżki
* wanilia / pasta waniliowa / esencja waniliowa – do smaku ( można pominąć )
* czekolada mleczna do posypania
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
2 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 125 ml gorącej wody, mieszamy, odstawiamy.
Na dnie blachy układamy porcje herbatników.
Przykrywamy masą krówkową ( smarujemy po całości ) – zostawiamy sobie 3 łyżki masy, które będą do warstwy krówkowej.
Przykrywamy kolejną warstwą herbatników.
Dociskamy, odstawiamy.
Obrane banany przecinamy na pół i wzdłuż na 2 części, zalewamy sokiem z cytryny ( obtaczamy ).
400 ml zimnej śmietany wlewamy do wysokiego naczynia, dodajemy cukier puder, ubijamy na sztywno.
Do ubitej śmietany w 2 partiach dodajemy jogurt grecki oraz wanilię ( miksujemy ).
* jogurt powinien być w temperaturze pokojowej.
Do ubitej masy stopniowo dodajemy wystudzoną, płynną żelatynę ( hartując wcześniej ).
Połowę masy wykładamy na herbatniki.
Układamy banany jeden obok drugiego.
Przykrywamy resztą masy śmietanowej, wstawiamy do lodówki.
Ok. 1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w 70 ml wrzątku, mieszamy, odstawiamy.
200 ml zimnej śmietany ubijamy na sztywno.
Dodajemy 3 łyżki masy krówkowej, miksujemy.
Wlewamy schłodzoną, ale płynną żelatynę ( hartując wcześniej ), dokładnie miksujemy.
Wylewamy na schłodzone ciasto, wyrównujemy.
Posypujemy tartą czekoladą.
Ostawiamy na noc do lodówki.
Smacznego!