Bakłażany zapiekane z fetą

Bakłażany zapiekane z fetą

Zdjęcie - Bakłażany zapiekane z fetą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Gdybym miała wskazać jedyne ulubione warzywo, to zdecydowanie byłby to bakłażan. Mam do niego ogromną słabość. I gdy widzę jakiś przepis z jego udziałem, to zazwyczaj wyobraźnia zaczyna pracować... Tak było również tym razem. Nagel Slater w książce "Jedz" urzekł mnie przygotowaną przystawką z bakłażana, a efekt zauroczenia prezentuję poniżej.
Zdjęcie - Bakłażany zapiekane z fetą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

  • 2 małe bakłażany,
  • oliwa z oliwek,
  • kilka gałązek świeżej mięty,
  • 2 ząbki czosnku,
  • garść świeżego tymianku,
  • sól, pieprz,
  • 100 g fety owczej ,

na ciasto do polania:

  • 1 jajko,
  • 75 ml mleka,
  • 75 ml wody,
  • 1 łyżka musztardy francuskiej ziarnistej,
  • 60 g mąki.

Przygotowanie: Wymieszać trzepaczką składniki ciasta, odstawić. Bakłażana pokroić w plastry, posolić i odstawić na minimum 30 minut. Następnie opłukać, wysuszyć. Polać oliwą, wcisnąć czosnek, wrzucić posiekaną miętę i tymianek. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać wszystko i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Zapiekać około 20 minut w dobrze nagrzanym piekarniku. Wyjąć naczynie, pokruszyć po wierzchu fetą i zalać przygotowanym ciastem. Zapiekać około 20 minut.
Zdjęcie - Bakłażany zapiekane z fetą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów