Bakłażany marynowane z ziołami w oliwie
Bez dwóch zdań bakłażany to moja wielka miłość. Już nawet tą miłością zaraziłam kilka osób, które wcześniej nie wiedziały jak one smakują. A dzisiaj mają do nich wielką słabość. Podobnie jak ja:-) Dzisiejsze podaję chyba najprościej jak się da. Skosztujecie?:-)
Składniki:
- 1-2 bakłażany,
- 0,5 szkl.oliwy z oliwek extra virgin +dodatkowo do pieczenia bakłażanów,
- sól, pieprz,
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 łyżeczki płatków chilli,
- świeży lub suszony tymianek (ewentualnie inne ulubione zioła),
- 0,5- 1 łyżeczki octu z białego wina.
Przygotowanie:
Bakłażany pokroić w plastry, posolić i odstawić na minimum 30 minut. Po tym czasie spłukać sól, wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem. Posmarować plastry oliwą z obu stron i zapiekać w 180 stop. C. do momentu jak będą miękkie. Z oliwy, octu, ziół i przypraw zrobić marynatę. Bakłażany układać w słoju warstwowo. Zalać marynatą. Odstawić do lodówki na minimum 30 minut. Najlepsze są dnia następnego.