Bakłażan zapiekany z pomidorem i mozzarellą
Plastry bakłażana zapiekane razem z pomidorem i mozzarellą oraz oliwkami to świetna opcja na przystawkę lub ciekawą kolację na lato. Ja zrobiłam go w tej postaci po raz pierwszy już kilka lat temu, a po dłuższej przerwie z przyjemnością wróciłam do przepisu. Bakłażan po upieczeniu jest mięciutki i jedynie co przeszkadza, to nieco jego twardawa skórka. Nie pamiętam czy poprzednim razem też taka była… Za to pomidor i zapieczona mozzarella, to zdecydowanie moje smaki i do nich nie mam żadnych zastrzeżeń ?
Całość jest prosta do przygotowania. Każdy sobie z przepisem poradzi, a warto spróbować, bo wygląda i smakuje to bardzo fajnie.
Polecam też tak dobrać warzywa, aby plastry bakłażana i pomidora miały (mniej więcej) podobną wielkość, wówczas wygląda to najlepiej.
- 1 bakłażan
- 2-3 pomidory
- mozzarella w kulce xxl lub 2 kulki po 125g
- kilka zielonych oliwek – opcjonalnie
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- oregano
- bazylia
- papryka mielona
- sól, pieprz
Umytego bakłażana kroimy razem ze skórką na ok. 1 cm plasterki. Oprószamy z obu stron solą. Odkładamy na około 20-30 minut, aż puszczą sok. Gdy to nastąpi, osuszamy je za pomocą ręcznika papierowego (wcześniej można je też krótko przepłukać pod bieżącą wodą).
Plasterki bakłażana układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pomidory oraz mozzarellę kroimy na plasterki. Układamy po jednym na plastrach bakłażana. Na wierzchu układamy również pokrojone na plasterki oliwki (opcjonalnie).
Całość skrapiamy niewielką ilością oliwy z oliwek i posypujemy ziołami oraz szczyptą soli i pieprzu.
Wstawiamy na około 15-18 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.
Podajemy na gorąco.
Przyjęcie z grillem w ogrodzie – zaplanuj menu