Bakłażan faszerowany szpinakiem
Bakłażan faszerowany szpinakiem to pyszna i lekka propozycja na jesienny obiad i kolację. Danie niezwykle zdrowe, pełnowartościowe o bardzo wysokiej zawartości błonnika, wapnia, magnezu, żelaza,cynku wit. A,E, C oraz z grupy B. Bardzo smaczne i niskokaloryczne połączenie. Danie idealne na sezon jesienno - zimowy. Inspiracje znalazłam u Malwiny na blogu Filozofia Smaku.
Polecam wam gorąco - naprawdę pyszne!
SKŁADNIKI na 1 porcję:
1 duży bakłażan
1 op. świeżego szpinaku (ok. 150g)
4 pomidory suszone w oleju
1/2 kulki mozzarelli
sól, pieprz, czosnek, ulubione zioła
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Bakłażana przekrój w poprzek, umieść na blaszce i wstaw do piekarnika na ok. 20 minut - jeśli jest duży ok. 25 minut. Przestudź.
Z upieczonego bakłażana delikatnie wydrąż miąższ - uważaj by nie uszkodzić skórki. Miąższ posiekaj. Pomidory pokrój na mniejsze kawałki. Do garnka wrzuć pokrojonego bakłażana, pomidory i szpinak. Podgrzewaj cały czas mieszając do czasu, aż szpinak "zwiędnie". Nadzienie dopraw do smaku.
Wydrążone połówki bakłażana napełnij farszem, połóż plasterki mozzarelli i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut.
Podawaj gorące.
Smacznego :)
1 porcja zawiera średnio:
energia: 230 kcal
białko: 15 g
węglowodany: 27 g
błonnik: 12,6 g
tłuszcze: 12,5 g