Bagietki z szałwią i pestkami dyni.
Gdybym prowadziła blog w innej kategorii nie miałabym pojęcia o czym dzisiaj napisać… Ani jedno słowo nie ciśnie mi się na usta, a w głowie mam mętlik. Zanudzanie o codziennych problemach jest po prostu… nudne, ale na szczęście o kulinariach zawsze można coś smacznego napisać.
Na przykład o domowych bagietkach, o ich subtelnym smaku, chrupiącej skórce i puszystym wnętrzu najeżonym pestkami dyni.
Chciałam, by były treściwe, nie tak lekkie jak powszechnie znane francuskie bagietki. Użyłam więc dość dużej ilości mąki chlebowej, co mocno wpłynęło na ich konsystencję i wzbogaciło smak. Do takich bagietek spokojnie mogłam dosypać obfitą porcję pestek dyni osiągając tym samym zamierzony efekt.
Listki świeżej szałwii to w tym przypadku przysłowiowa wisienka na torcie. Uwielbiam je pieczone – nabierają wyjątkowego smaku i niesamowitej chrupkości.
Polecam świeże bagietki z oliwą – wyborne!
Składniki:(4 bagietki)- 2,5 szklanki mąki pszennej chlebowej typ 750
- 1,5 szklanki mąki pszennej typ 550
- 1,5 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 7g suchych drożdży
- około 50g pestek dyni
- kilka listków świeżej szałwii
- oliwa do skropienia ciasta podczas zwijania.
Przygotowanie krok po kroku:
- Mąki przesiej do miski, dodaj drożdże, cukier oraz sól. Wymieszaj.
- Stopniowo zagniatając ciasto dolewaj ciepłą wodę. Zagnieć dość miękkie, elastyczne ciasto, a następnie wyrabiaj je przez około 10-15 minut.
- Przykryj folią i odstaw na 45 minut do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagnieć dodając 3/4 pestek dyni do ciasta. Gdyby kleiło się zbyt mocno do dłoni, skrop je oliwą. Jeśli nie jest to niezbędne, nie dodawaj więcej mąki.
- Ponownie odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
- Wyrośnięte ciasto podziel na 4 względnie równe części i rozciągnij dłonią na płaski podłużny placek. Zwiń ciasno, jednocześnie rozciągając i formując podłużny wałek. Sklej na końcu i ułóż na blasze. Możesz użyć blachy do pieczenia bagietek.
- Posyp pozostałymi pestkami.
- Na cieście ułóż zwilżone listki szałwii i przyklej je delikatnie do bagietek. Odstaw do wyrośnięcia na około 20 minut.
- Piecz około 20 minut w 200°C.
- Ostudź.
Smacznego!