Bagietki z kapustą i grzybami na zaczynie poolish
Na wielu wigilijnych stołach pojawi się zapewne kapusta z grzybami. Niektórzy robią ją z grochem, inni bigos, u mnie na pewno będą pierogi, a rok temu eksperymentowałam z kapuścianą tartą. W tym roku nie będę piekła pasztecików, ale wymyśliłam dla nich alternatywę – chrupiące, pszenne bagietki.
Zmodyfikowałam przepis J. Hamelmana na bagietki na zaczynie poolish. Do ciasta dodałam duszoną kapustę z grzybami, nadając jej świątecznego charakteru.
Taka bagietka będzie świetnie smakowała jako dodatek do wielu wigilijnych potraw i na pewno zaskoczy gości przy stole!
Bagietki z kapustą i grzybami na zaczynie poolish Autor: Tosia Czas przygotowania: 13 godz. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 13 godz. 40 min. Porcje: 2 Składniki- Poolish:
- 150 g mąki pszennej chlebowej
- 150 g wody
- 1/8 łyżeczki drożdży instant
- Ciasto właściwe:
- 550 g mąki pszennej chlebowej
- poolish
- 150 g kapusty z grzybami
- 2 g suszonych drożdży instant
- 300 g wody
- 10 g soli
- Mąkę (150 g), 150 ml wody i szczyptę drożdży mieszamy energicznie trzepaczką. Przyszły zaczyn zostawiamy w miseczce, przykrywamy ją folią spożywczą i stawiamy w ciepłym miejscu na 10 godzin.
- Po tym czasie zaczyn łączymy z mąką, posiekaną drobną kapustą z grzybami oraz solą. Stopniowo wlewamy wodę i wyrabiamy ciasto ok. 4 minuty (może być mikserem, ciasto będzie dosyć lepkie). Zostawiamy je w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 2 h.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat oprószony mąką. Ciasto dzielimy na 2 części, każdą z nich podsypujemy mąką, aby nie lepiło się do rąk i formujemy dwie bagietki. Przekładamy je na blaszkę wyłożoną pergaminem, kładąc złączeniem ku dołowi. Między bagietkami umieszczamy zrolowaną ściereczkę (widoczne na zdjęciu). Przykrywamy je ściereczką z wierzchu i zostawiamy w ciepłym miejscu na 45 minut.
- Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni. Bagietki pieczemy 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 220 stopni i dopiekamy jeszcze 20 minut.
- Upieczone bagietki przekładamy na kuchenną kratkę.