Bagietka ze śliwkami i rozmarynem
Nie od dziś wiadomo, że śliwki wspaniale komponują się z pieczywem. Zazwyczaj jednak w piekarniach można kupić razowce z suszonymi śliwkami. A ja proponuję w sezonie śliwkowym wykorzystać świeże owoce, połączyć je z rozmarynem i przemycić do ciasta na sprężystą bagietkę ?
Czas całkowity: 1 godz 55 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 25 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 350 g
- sól - 1,5 łyżeczki
- suszonych drożdży instant - 3 łyżeczki
- letniej wody - 230 ml
- śliwki - 3 szt.
- śliwki (wierzch) - 2 szt.
- gałązka rozmarynu - 1 szt.
Potrzebne narzędzia:
- ściereczki
- waga kuchenna
- misa
Przepis:
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, sól, posiekany rozmaryn i pokrojone drobno śliwki. Wlewamy letnią wodę, wyrabiamy ciasto ok. 5 minut.
2. Elastyczne ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Formujemy bagietkę, dekorujemy ją z wierzchu połówkami śliwek i rozmarynem. Przykrywamy ściereczką na 30 minut.
4. Wyrośniętą bagietkę skrapiamy wodą. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy 10 minut w 230 stopniach, następnie zmniejszamy do 200 i dopiekamy jeszcze 15 minut.
Upieczoną bagietkę studzimy na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą śmietankowy smak.