Bagietka ze śliwkami i rozmarynem

Bagietka ze śliwkami i rozmarynem

Zdjęcie - Bagietka ze śliwkami i rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nie od dziś wiadomo, że śliwki wspaniale komponują się z pieczywem. Zazwyczaj jednak w piekarniach można kupić razowce z suszonymi śliwkami. A ja proponuję w sezonie śliwkowym wykorzystać świeże owoce, połączyć je z rozmarynem i przemycić do ciasta na sprężystą bagietkę ?

Czas całkowity: 1 godz 55 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 25 min

Składniki :

  1. mąka pszenna typ 650 - 350 g
  2. sól - 1,5 łyżeczki
  3. suszonych drożdży instant - 3 łyżeczki
  4. letniej wody - 230 ml
  5. śliwki - 3 szt.
  6. śliwki (wierzch) - 2 szt.
  7. gałązka rozmarynu - 1 szt.

Potrzebne narzędzia:

  1. ściereczki
  2. waga kuchenna
  3. misa

Przepis:
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, sól, posiekany rozmaryn i pokrojone drobno śliwki. Wlewamy letnią wodę, wyrabiamy ciasto ok. 5 minut.
2. Elastyczne ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Formujemy bagietkę, dekorujemy ją z wierzchu połówkami śliwek i rozmarynem. Przykrywamy ściereczką na 30 minut.
4. Wyrośniętą bagietkę skrapiamy wodą. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy 10 minut w 230 stopniach, następnie zmniejszamy do 200 i dopiekamy jeszcze 15 minut.
Upieczoną bagietkę studzimy na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą śmietankowy smak.

Zdjęcie - Bagietka ze śliwkami i rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bagietka ze śliwkami i rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bagietka ze śliwkami i rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bagietka ze śliwkami i rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów