Bagietka z kaszą jaglaną

Zdjęcie - Bagietka z kaszą jaglaną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kulinarne eksperymenty sprawiają mi dużo przyjemności, czasem jednak warto postawić na klasykę lub ją odrobinę odnowić. Moim ulubionym przepisem na bagietki jest receptura według J. Hamelmana.

Piekłam je już tak wiele razy, że recepturę mogłabym wyrecytować nawet obudzona w środku nocy. Często jednak dodaję do ciasta coś od siebie np. kawałki suszonej żurawiny, prażony sezam albo zioła.

Tym razem postawiłam na zdrowy dodatek w postaci ugotowanej kaszy jaglanej. Wpłynęła ona świetnie na konsystencję miąższu, a do tego wzbogaciła wypiek o wartościowe dla zdrowia właściwości.

Zdjęcie - Bagietka z kaszą jaglaną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bagietka z kaszą jaglaną Autor: Tosia Czas przygotowania: 12 godz. Czas pieczenia: 20 min. Całkowity czas: 12 godz. 20 min.

Porcje: 1

Składniki
  • Zaczyn poolish:
  • 70 g mąki pszennej typ 650
  • 70 g letniej wody
  • 1/4 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • Ciasto właściwe:
  • zaczyn poolish
  • 250 g mąki pszennej typ 650
  • 100 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 120 ml letniej wody
  • 1 g suszonych drożdży instant
  • łyżeczka soli

Instrukcja
  1. Składniki zaczynu mieszamy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 8-10 godzin.
  2. Następnego dnia zaczyn łączymy z mąką, drożdżami, ugotowaną kaszą jaglaną i solą. Wlewamy powoli wodę i wyrabiamy ciasto przez 5 minut. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.
  3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, jeśli będzie się lepiło, podsypujemy je mąką. Formujemy podłużną bagietkę, którą układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Między bokami bagietki ustawiamy zrolowane ściereczki, aby nie rozrosła się w trakcie wyrastania. przykrywamy ją z wierzchu i zostawiamy w ciepłym miejscu na 1-1,5 h.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Bagietkę pieczemy 20 minut, następnie studzimy na kuchennej kratce.

3.1.09

Kategorie przepisów

Podobne przepisy