Bagietka z groszkiem na zakwasie

Zdjęcie - Bagietka z groszkiem na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Uwielbiam chrupiące domowe bagietki, swój ulubiony przepis znalazłam już jakiś czas temu i lubię piec je szczególnie na zaczynie drożdżowym poolish. Czasem jednak mam ochotę poeksperymentować z zakwasem i upiec bardziej treściwą w smaku bagietkę.

Tak było tym razem, ale dodatkowo zainspirował mnie kolor zielony na straganie. Pojawił się już groszek cukrowy, dlatego postanowiłam obrane ziarenka groszku dodać do ciasta chlebowego.

Wyszła z tego bagietka z zielonymi kropkami

Zdjęcie - Bagietka z groszkiem na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bagietka z groszkiem na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bagietka z groszkiem na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bagietka z groszkiem na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Bagietka z groszkiem na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz. Czas pieczenia: 25 min. Całkowity czas: 4 godz. 25 min. Porcje: 1 Składniki

  • 400 g mąki pszennej typ 650
  • 100 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 300 ml letniej wody
  • 60 g obranego groszku cukrowego
  • łyżka oliwy
  • 1,5 łyżeczki soli
Instrukcja
  1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas, oliwę, obrany groszek i sól.
  2. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto kilka minut ręką lub mikserem, aż będzie elastyczne. Przykrywamy je ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 3 godziny.
  3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypany mąką blat, formujemy podłużną bagietkę. Przekładamy ją na blachę wyłożoną pergaminem, po obu bokach umieszczamy rulony ze ściereczki, aby bagietka nie rozrosła się na boki. Przykrywamy z wierzchu ściereczką i zostawiamy na godzinę.
  4. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 240 stopni. Na dnie piekarnika ustawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z wodą.
  5. Bagietkę nacinamy według fantazji (lub pomijamy ten etap) i wkładamy od piekarnika. Pieczemy 10 minut, następnie wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół i temperaturę 200 stopni. Pieczemy jeszcze 10-15 minut, aż bagietka będzie rumiana.
  6. Upieczoną bagietkę wyciągamy z piekarnika, studzimy na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą Pajdą z ziołami ogrodowymi.

Przepisy z tych kategorii

Chlebek z jarmużem i fetą na jogurcie greckim
3

Chlebek z jarmużem i fetą na j…

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

Bułeczki z beszamelem i zielonym groszkiem

Bułeczki z beszamelem i zielon…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Gryczane ciasto ze śliwkami. Przepis dla Helenki

Gryczane ciasto ze śliwkami. P…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Ciasto drożdżowe z owocami i migdałową kruszonką

Ciasto drożdżowe z owocami i m…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Jagodowa kostka
1

Jagodowa kostka

Beti Beti
kruche babeczki

Placek wiśniowy

Placek wiśniowy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Przepisy z tych kategorii

Groszek cukrowy, orzo i ziołowy sos. Zielona sałatka w Sezonowo od A do M

Groszek cukrowy, orzo i ziołow…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Młode warzywa z woka
1

Młode warzywa z woka

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Risotto z groszkiem cukrowym
1

Risotto z groszkiem cukrowym

food² food²
Food Square

Wegańskie lody matcha, czyli lody pistacjowe bez pistacji

Wegańskie lody matcha, czyli l…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Kopiec skrzata

Kopiec skrzata

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Biszkopt szpinakowy z kremem i truskawkami

Biszkopt szpinakowy z kremem i…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo