Bagietka z groszkiem na zakwasie

Zdjęcie - Bagietka z groszkiem na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Uwielbiam chrupiące domowe bagietki, swój ulubiony przepis znalazłam już jakiś czas temu i lubię piec je szczególnie na zaczynie drożdżowym poolish. Czasem jednak mam ochotę poeksperymentować z zakwasem i upiec bardziej treściwą w smaku bagietkę.

Tak było tym razem, ale dodatkowo zainspirował mnie kolor zielony na straganie. Pojawił się już groszek cukrowy, dlatego postanowiłam obrane ziarenka groszku dodać do ciasta chlebowego.

Wyszła z tego bagietka z zielonymi kropkami

Zdjęcie - Bagietka z groszkiem na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bagietka z groszkiem na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bagietka z groszkiem na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bagietka z groszkiem na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Bagietka z groszkiem na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz. Czas pieczenia: 25 min. Całkowity czas: 4 godz. 25 min. Porcje: 1 Składniki

  • 400 g mąki pszennej typ 650
  • 100 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 300 ml letniej wody
  • 60 g obranego groszku cukrowego
  • łyżka oliwy
  • 1,5 łyżeczki soli
Instrukcja
  1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas, oliwę, obrany groszek i sól.
  2. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto kilka minut ręką lub mikserem, aż będzie elastyczne. Przykrywamy je ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 3 godziny.
  3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypany mąką blat, formujemy podłużną bagietkę. Przekładamy ją na blachę wyłożoną pergaminem, po obu bokach umieszczamy rulony ze ściereczki, aby bagietka nie rozrosła się na boki. Przykrywamy z wierzchu ściereczką i zostawiamy na godzinę.
  4. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 240 stopni. Na dnie piekarnika ustawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z wodą.
  5. Bagietkę nacinamy według fantazji (lub pomijamy ten etap) i wkładamy od piekarnika. Pieczemy 10 minut, następnie wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół i temperaturę 200 stopni. Pieczemy jeszcze 10-15 minut, aż bagietka będzie rumiana.
  6. Upieczoną bagietkę wyciągamy z piekarnika, studzimy na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą Pajdą z ziołami ogrodowymi.

Przepisy z tych kategorii

Bułeczki z beszamelem i zielonym groszkiem

Bułeczki z beszamelem i zielon…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Paszteciki z mięsem z ciasta twarogowego

Paszteciki z mięsem z ciasta t…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Wigilijne łazanki z kapustą i grzybami

Wigilijne łazanki z kapustą i…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Czekoladowe babeczki na maślance

Czekoladowe babeczki na maślan…

montka montka
cukierenka

Babka pomarańczowa z makiem i czekoladą

Babka pomarańczowa z makiem i…

food² food²
Food Square

Tarta imbirowa z orzechami pecan (Pecan pie)
1

Tarta imbirowa z orzechami pec…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Przepisy z tych kategorii

Ciasto
3

Ciasto "Leśny mech"

Patrycja Patrycja
Simply Food

Szpinakowiec
2

Szpinakowiec

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Koktajl ze szpinakiem, gruszkami i kiwi

Koktajl ze szpinakiem, gruszka…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Zielone smoothie ze szpinakiem pełne polifenoli

Zielone smoothie ze szpinakiem…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Brokuły z sosem ostrygowym

Brokuły z sosem ostrygowym

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Pasta z zielonego groszku z orzechami nerkowca
3

Pasta z zielonego groszku z or…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj